Medicinsk cannabis: Langt størstedelen af sclerosepatienter er stadig henvist til det sorte marked
Antallet af danskere med sclerose, der bruger cannabis som medicin, er steget markant. Alligevel får kun ganske få cannabis på recept via forsøgsordningen, der trådte i kraft i 2018 med det formål at tilbyde et alternativ til det sorte marked. Det viser en ny undersøgelse fra august 2019, som Scleroseforeningen har foretaget.
Antallet af danskere med sclerose, der bruger cannabis som medicin, er steget markant siden 2014, hvor medicinsk cannabis for alvor kom på mediernes og politikernes dagsorden. Alligevel får kun ganske få cannabis på recept via forsøgsordningen, der trådte i kraft i 2018 med det formål at tilbyde et trygt og sikkert alternativ til det sorte marked til udvalgte patientgrupper, heriblandt sclerosepatienter.
Det viser en ny repræsentativ undersøgelse fra august 2019, som Scleroseforeningen har foretaget blandt 1.000 sclerosepatienter.
I undersøgelsen svarer hver fjerde sclerosepatient, at de enten bruger eller har brugt cannabis som medicin. Men selv om langt størstedelen af de adspurgte (71 procent) mener, at cannabis som medicin kun bør kunne udskrives af lægen, er det kun 7 ud af de 1.000 svarpersoner, der rent faktisk har fået recept på forsøgsordningens cannabisprodukter. Det svarer til omtrent 112 personer ud af de godt 16.000, der lever med sygdommen herhjemme.
”Det er dybt frustrerende, at så mange mennesker med sclerose stadig er nødt til at kriminalisere sig på det sorte marked. Det er simpelthen ikke godt nok,” lyder Scleroseforeningens direktør Klaus Høms reaktion på den nye undersøgelse:
”Vi ved, at der er mindst 2.500 mennesker med sclerose, der dagligt døjer med stærke smerter eller spasmer, som ikke bliver afhjulpet af almindelige lægemidler. Det er dem, forsøgsordningen er lavet til. Derfor er det intet mindre end en falliterklæring for forsøgsordningen, at de stadig er henvist til det sorte marked.”
For dyr for langt de fleste
Undersøgelsen viser, at langt de fleste svarpersoner har en månedlig indkomst, der ikke tillader dem at købe medicin til de priser, som forsøgsordningens medicinske cannabis koster.
Kun knap hver fjerde af svarpersonerne (23,5 % ) har et arbejde på almindelige vilkår, mens lidt under hver femte (18,7 %) er i fleksjob. De resterende 57,8 % er på overførselsindkomst.
Den hyppigste årsag, der angives til ikke at være omfattet af forsøgsordningen eller for den sags skyld have søgt om at blive det, er da også prisen.
Ikke et reelt alternativ
Af de svarpersoner, der enten bruger eller har brugt cannabis – eller overvejer at bruge det mod deres symptomer – svarer næsten hver tredje, at 200 kroner om måneden er smertegrænsen for, hvor meget de kan betale for cannabis som medicin. En anden tredjedel anfører 400 kroner om måneden som smertegrænse, mens godt en femtedel mener, at de kan afsætte 600 kroner om måneden. De resterende 15 procent svarer, at de vil kunne betale mere end 600 kroner om måneden til cannabismedicin, og heraf svarer kun 1,6 procent, at de er i stand til at betale 2.600 kroner eller derover.
Prisen på forsøgsordningens cannabisprodukter ligger på ca. 2.000-6.000 kroner om måneden efter tilskud, viser beregninger fra Scleroseforeningen.
”Forsøgsordningens cannabisprodukter er så dyre, at det er langt de færreste, der overhovedet har råd til dem. Som det er nu, er forsøgsordningen ikke er et reelt alternativ til det sorte marked. Prisen skal simpelthen ned,” fastslår Scleroseforeningens direktør Klaus Høm.
Kræver hurtig løsning
"Men prisen er ikke det eneste, der skal ændres markant på," siger Klaus Høm. For undersøgelse viser, at lægernes modstand mod at udskrive cannabis også er en hyppig forhindring.
Scleroseforeningens holdning er derfor klar:
”Skal forsøgsordningen nå virke efter hensigten, dvs. nå ud til patienterne, men også nå at gøre os klogere på de cannabisprodukter, der er omfattet af ordningen, så SKAL der sadles om. Og det skal ske hurtigt,” siger Klaus Høm.
”Det er i alles interesse, at vi får forsøgsordningen ud over rampen nu. Vi er næsten allerede halvvejs i den 4-årige forsøgsperiode, og vi når ikke at få de erfaringer og den viden, der er et af de vigtige formål med forsøgsordningen, hvis ikke vi handler nu,” lyder det fra Klaus Høm.
Udleveringtilladelse
Ud over at sænke prisen på forsøgsordningens cannabispræparater vil det ifølge Klaus Høm være nødvendigt at fratage lægerne det ansvar, de ikke vil have:
”Lægernes ansvar skal begrænses til at lave en udleveringstilladelse, som patienten så kan tage med på apoteket for at få udleveret sit cannabispræparat. Herudover skal lægerne selvfølgelig stadig stå til rådighed for og vejlede patienterne om virkninger og bivirkninger.”
Scleroseforeningen har netop sendt den nye undersøgelse til Sundhedsministeriet for at dokumentere problemets omfang, og vil i den kommende tid tage det op med de ansvarlige politikere.
Du kan downloade rapporten herunder:
Download rapporten
- Cannabisrapport Cannabisrapport