Formål 

MOGAD og neuromyelitis optica spectrum disorder (NMOSD) er sjældne sygdomme som ligner sklerose. For at opnå mere erfaring med behandlinger samt at udforske mulig årsager til udviklingen af MOGAD og NMOSD, vil vi indsamlede data og analyser dem for at finde faktorer, der kan forudse prognosen og hjælper til at starte tilstrækkelig behandling og vurdere behovet for en mangeårig behandling.

Forekomsten af MOGAD er storset ukendt og derfor ønskes at undersøge den. Vi vil også undersøge om der er kliniske og blodprøve-relaterede kendetegn, der kan hjælpe med at skelne mellem MOGAD, NMOSD og MS.

Mød forskeren: Viktoria Papp, Neurolog, Ph.d.

Beskriv hvad der driver dig personligt i dit arbejde med MS-forskning:

Min interesse for forskning indenfor neuroimmunologi startede allerede da jeg var medicinstuderende. Sidenhen har jeg været involveret i flere forskningsprojekter og min nysgerrighed er uændret. Jeg er særlig interesseret i sygdomme som ligner sklerose. Disse er nyligt anerkendte inflammatoriske sygdomme i centralnervesystemet, hvor der stadig er mange ubesvarede spørgsmål om udløsende faktorer, behandling og prognose. Jeg vil gerne bidrage til en bedre forståelse af sygdoms udvikling og immunsystemets rolle ved sygdomme i nervesystemet. Derved ønsker jeg at forbedre muligheder for at forudsige forløbet og at finde den rette behandling til vores patienter. 

Hvilken betydning har det for din forskning at projektet har modtaget midler fra Scleroseforeningen?

Støtten fra Scleroseforeningen gør det muligt at gennemføre nye landsdækkende studier i mit hovedinteresseområde. 

Om projektet

Støtte modtaget fra Scleroseforeningen

2020: 225 000 kr.

Projektperiode

2021 – 2022

Projektets nøgleord

  • Diagnosticering
  • Immunologi
  • Ætiologi/epidemiologi (sygdomsårsager/udbredelse)