Formål
Sclerose er en invaliderende sygdom forårsaget af immunceller, der angriber myelin, som isolerer og beskytter nerverne. Dette fører i sidste ende til fysisk handicap, herunder lammelse. Desværre er der ingen kur mod sclerose, da beskadigede nerver ikke kan repareres. Vi har opdaget celler, der inducerer dannelse af myelin i hjernen, og deres transplantation opnår dramatisk lindring af symptomer, herunder genopretning efter lammelse hos dyr med sclerose. I dette projekt vil vi undersøge årsagerne til denne terapeutiske effekt, og hvordan man kan bruge den til at inducere reparation af nerverne. Opdagelsen af sådanne regenerative mekanismer vil føre til udvikling af nye behandlinger, der vil helbrede handicappet hos patienter med sclerose.
Mød forskeren: Agnieszka Wlodarczyk, Ph.D. i Sundhedsvidenskab
Beskriv hvad der driver dig personligt i dit arbejde med MS-forskning:
Jeg har været interesseret i neurovidenskabelig forskning siden begyndelsen af min ph.d. Jeg mener oprigtigt, at sclerose fortsat er et af de mest afgørende uopfyldte kliniske problemer, der skal løses, i betragtning af den invaliderende virkning, det har, og den patientgruppe, det påvirker (unge voksne, især kvinder i den fødedygtige alder). Jeg er stolt over, at jeg kan være en del af dette felt, og jeg ville være enormt tilfreds og belønnet, hvis min forskning på en eller anden måde bidrog til at forbedre trivslen hos mennesker, der lider af sclerose.
Hvilken betydning har det for din forskning at projektet har modtaget midler fra Scleroseforeningen?
Scleroseforeningens bevilling er et fremragende springbræt for mig som forsker til at videreføre banebrydende, uafhængig, sclerose-orienteret forskning. Det vil hjælpe mig med at udvide min egen forskergruppe og facilitere mit internationale forskningsnetværk. Det vil give mig mulighed for at undersøge nye remyeliniserende og immunmodulerende mekanismer, der i sidste ende vil bane vejen for udvikling af nye behandlingsstrategier, der reverserer handicap i sclerose.
Om projektet
Støtte modtaget fra Scleroseforeningen
2021: 400 000 kr.
Projektperiode
2022 – 2022
Projektets nøgleord
- Remyelinisering
- Immunologi
- Dyremodeller af MS