Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE) har netop udgivet en rapport, der har indsamlet og gennemgået nordisk forskningslitteratur om mennesker med sclerose og deres tilknytning til arbejdsmarkedet, sygefravær, førtidspension, indkomst og arbejdsliv. Litteraturgennemgangen er lavet på bestilling fra Nordisk MS Råd, en paraplyorganisation for de fem nordiske landes foreninger for sclerosepatienter, herunder Scleroseforeningen i Danmark.

Rapporten viser, at beskæftigelsesgraden er 40-50 procent blandt mennesker med sclerose på tværs af de nordiske lande. Til en sammenligning er beskæftigelsesgraden for den øvrige befolkning 75 procent i Danmark. Den lave beskæftigelsesgrad blandt mennesker med sclerose har konsekvenser i form af en lavere livsindkomst for den enkelte, men også samfundsøkonomisk er der konsekvenser i form af tabte skatteindtægter og produktivitetstab, lyder en af konklusionerne.

Især fatigue udfordrer tilknytningen til arbejdsmarkedet, lyder en anden af konklusionerne i rapporten. Omvendt ser igangsættelse af en behandlingsindsats tidligt efter diagnosen ud til at kunne forlænge arbejdslivet og udsætte tilbagetrækningen fra arbejdsmarkedet ifølge rapporten.

Endelig afdækker rapporten, at der ingen dybdegående undersøgelser findes af, hvilke barrierer og muligheder der er for mennesker med scleroses tilknytning til arbejdsmarkedet i Norden. Forskerne fandt således ingen studier eller viden i Norden om virksomme indsatser til at fastholde personer med sclerose på arbejdsmarkedet og til at understøtte en værdig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet.

Kalder på handling

“Både skuffende og interessant,” kalder Scleroseforeningens rådgivningschef Nadia Buchard resultatet af VIVE’s kortlægning af den eksisterende viden:

“At beskæftigelsesgraden er lavere for mennesker med sclerose er der intet nyt i. Det var velkendt i forvejen. Det væsentligste undersøgelsesspørgsmål i vores opdrag til VIVE var derfor at få undersøgt, om der på tværs af de nordiske lande er forsket i og publiceret studier om, hvad der skal til for at bevare arbejdstilknytningen for mennesker med sclerose og understøtte en værdig tilbagetrækning,” siger Nadia Buchard og fortsætter:

“Derfor er det skuffende, men også yderst interessant, at rapporten viser, at der ingen viden findes om fastholdelsesbarrierer og -muligheder i relation til mennesker med scleroses arbejdsmarkedstilknytning. I stedet er der et kæmpestort videnshul. Og dét er noget, der kalder på handling,” siger Nadia Buchard og forklarer:

“Arbejde er ikke bare vigtigt for identiteten for mange, det har en kæmpe betydning for den enkeltes økonomi. Derfor haster det med at blive klogere på barrierer og muligheder på arbejdsmarkedet for mennesker med sclerose. For i den udstrækning, det overhovedet er muligt, skal arbejdsmarkedet naturligvis også være for mennesker med sclerose.”

Og her er det ifølge rådgivningschefen interessant, at rapporten peger på, at en tidlig og effektiv behandlingsindsats ser ud til at styrke tilknytningen og forsinke afgangen fra arbejdsmarkedet.

“Rapporten viser, hvor vigtigt det er, at mennesker med sclerose får kontinuerlig adgang til rehabilitering og forebyggende indsatser. Det er det, der skal til for at bevare funktionsevnen længst muligt og have de bedste forudsætninger for et godt og aktivt liv,” siger hun og uddyber:

“Fatigue og kognitive udfordringer er for eksempel det, der har størst betydning for og spænder allermest ben for mennesker med scleroses arbejdsliv, sådan som det fremgår af rapporten. Men fatigue og kognitive udfordringer er samtidig nogle af de symptomer, hvor vi vidensmæssigt er længst bagud og behandlingsmæssigt kan stille mindst op. Her er der virkelig et videnshul!”

Behov for fleksibilitet

Samtidig er det ifølge rådgivningschefen vigtigt, at der vedvarende arbejdes på at gøre arbejdsmarkedet mere fleksibelt, så det kan rumme flest mulige mennesker, der ønsker at bidrage, men ikke kan bidrage på såkaldt ordinære vilkår:

“Og her er der er virkelig plads til forbedringer! Erfaringerne fra vores rådgivning tyder på, at der er brug for langt større fleksibilitet mellem ordinære fuldtidsjobs og det aktuelle niveau for fleksjob, hvor arbejdsevnen skal være meget begrænset, før man kan blive taget i betragtning til et fleksjob,” siger Nadia Buchard.

“Spørgsmålet er jo, om det i længden kunne være fastholdende at gøre overgangen fra ordinær beskæftigelse til støttet beskæftigelse langt mere smidig. I dag er der et alt for stort spring fra fuldtidsbeskæftigelse på ordinære vilkår til muligheden for at kunne få et fleksjob. Hvad ville der ske, hvis vi havde mulighed for at gå langt tidligere i gang med at tilpasse arbejdslivet til den enkeltes ressourcer,” spørger hun:

“Dét er et af de mange spørgsmål, der kalder på behovet for at investere i forskning og nye løsninger.”

Læs VIVE’s nyhed om den nye rapport om sclerose og arbejdsmarkedet her

Hvis du vil vide mere

VIVE’s gennemgang af forskningslitteratur om MS og arbejdsmarkedet er baseret på 12 studier fra Danmark, 8 fra Sverige, 4 fra Norge og 4 fra Finland, mens der ingen litteratur har kunnet indsamles om emnet fra Island. Nedenfor kan du se 4 af de 12 nyere danske studier, der har indgået i VIVE’s undersøgelse:

Livsvilkårundersøgelse, Scleroseforeningen, 2022

Afdækning af mennesker med MS’s livsvilkår og hverdagsliv inden for en lang række områder, beskæftigelse og arbejdsforhold. Livsvilkårundersøgelsen er desuden foretaget i 2007, 2010, 2012 og 2017.

På job ved køkkenbordet, VIVE, 2022

Interviewundersøgelse udført af VIVE for Scleroseforeningen blandt medarbejdere med MS og arbejdsgivere om erfaringerne med hjemmearbejde under corono-epidemien.

Arbejdsliv med sclerose, VIVE, 2020

Interviewundersøgelse blandt medarbejdere med MS og arbejdsgivere, udført af VIVE for Scleroseforeningen

Sclerose og arbejdsmarkedstilknytning, VIVE, 2020

Registerundersøgelse udført af VIVE for Scleroseforeningen om MS og arbejdsmarkedstilknytningen (2020)