Når kroppen er under angreb - hvad er sclerose?
Sclerose er en autoimmun sygdom, som nedbryder dele af nervecellerne. Det betyder, at nerverne ikke kan kommunikere ordentligt, og det viser sig i form af forskellige symptomer
Når du får sclerose, skyldes det en fejl i dit immunsystem, som går til angreb på nervecellerne i dit centralnervesystem. Centralnervesystemet består af nerverne i din hjerne og rygmarv, samt synsnerverne. Det der angribes, er de fedtskeder – myelinet – som isolerer nervecellernes udløbere – axonerne.
Populært sagt kan myelin sammenlignes med det isolationsmateriale, som ligger rundt om elektriske ledninger. På samme måde som isolationsmaterialet, har myelin en isolerende effekt, som betyder, at nerveimpulserne løber uhindret, hurtigt og effektivt gennem nerverne.

Ledningsevnen forringes
Når myelin nedbrydes ved sclerose, blotlægges dele af nervecellernes axoner, og dermed forringes ledningen af de elektriske impulser, som nerverne sender. Der opstår betændelse omkring nervetrådene og med tiden kommer der arvæv, så meddelelser fra hjernen til forskellige dele af kroppen kun dårligt eller slet ikke når frem. Det betyder, at kroppen kommer til at fungere dårligere.
Mange hårdheder
De områder i hjernen eller rygmarven, hvor myelinet er beskadiget, kaldes læsioner eller plaks. Plaks betyder også hårdhed, og det er derfra sygdommen har sit navn. Sclerose, der stammer fra græsk, betyder nemlig hård, så ved multipel sclerose er der tale om ”mange hårdheder” eller mange ar, om man vil.
Myelin kan gendannes
Kroppen er selv i et vist omfang i stand til at gendanne myelin, men det sker ikke i samme takt, som sygdommen nedbryder myelinet, og på et tidspunkt kan nervecellerne ødelægges helt og dø. Døde nerveceller kan ikke erstattes.
Forskellige symptomer
Alt efter hvor myelin angribes, kan du opleve forskellige symptomer. Symptomerne kan for eksempel være føleforstyrrelser, synsproblemer, lammelser eller såkaldte kognitive symptomer som hukommelses- og koncentrationsbesvær.
Sygdommen viser sig forskelligt afhængigt af, hvilken type sclerose, du har.