Dating.dk, Tinder, Happn, single.dk, Facebook Dating … Der findes et væld af digitale tjenester for singler, der drømmer om at finde den eneste ene. Det romantiske møde med et nyt menneske er altid nervepirrende, men når man har sclerose, kan det give anledning til endnu flere bekymringer. For hvordan bliver man mødt, når man fortæller om sin sygdom? Risikerer man at blive afvist?

Det var de tanker, der fik Bjørn Rasmussen på 61 år til at stifte gruppen Sclerosedating.dk på Facebook. Han fik ideen, da han selv blev diagnosticeret med sclerose og følte, at det spændte ben for hans datingliv.

”Jeg oplevede at blive fravalgt på grund af min diagnose – indimellem meget direkte – og jeg følte mig ærlig talt lidt opgivende. Jeg ville gerne lave en platform, hvor ligesindede kunne mødes og slippe for den ”træls” samtale om deres sygdom, som de skulle have på andre dating-tjenester. Diagnosen fylder ikke på samme måde her, fordi vi alle har den. Det giver en dejlig ro.”

Bjørn kalder gruppen sit ”hjertebarn” og har lagt mange kræfter i at få den til at vokse. I dag har gruppen netop fejret to års jubilæum og har næsten 300 medlemmer. Kravene for at blive optaget er, at man skal være single og have sclerose.

”Det er en datinggruppe, så man skal være single for at være med, men det er en bonus, at der også bliver dannet mange venskaber i gruppen, når flere arrangerer at tage ud at spise eller i biografen sammen,” siger Bjørn og skyder på, at der er blevet dannet omkring 25 kærestepar gennem årene.

Sclerosen er ikke tredje hjul

Et af de par er Dorthe på 49 år og Jørgen på 51 år, der mødte hinanden i gruppen. De har været kærester siden sommeren 2021 og bor sammen i Fårevejle.

”Jeg hørte om Sclerosedating.dk gennem en anden gruppe på Facebook. Jeg var i tvivl, om jeg ville melde mig ind, for jeg havde en idé om, at det kunne give nogle udfordringer at have samme diagnose. For hvem skulle læne sig op ad hvem, hvis begge parter fik det dårligt?” siger Dorthe, som alligevel meldte sig ind april 2021 og mødte Jørgen.

”Vi faldt i snak om kost og motion. Det er noget, jeg går meget op i, og Jørgen søgte efter gode råd. Vi snakkede sammen, som vi ville gøre, hvis vi havde mødt hinanden på en hvilken som helst anden dating-tjeneste.”

De blev kærester nogle måneder senere. Og sclerose er absolut ikke tredje hjul i deres forhold.

”Sclerose fylder ufatteligt lidt. Vi snakker sjældent om det. Det er jo en sygdom, der rammer forskelligt, så selv om vi har samme diagnose, oplever vi ikke det samme. Vi er dog gode til at forstå hinandens dårlige dage og tager helt naturlige hensyn til for eksempel fatigue,” siger Dorthe, der også fremhæver, at Jørgen er en god sparringspartner inden og efter hospitalsbesøg.

Dorthe kan godt forstå, hvis mennesker med sclerose frygter at blive afvist eller bekymrer sig meget om, hvornår de skal fortælle en date om deres sygdom, men er ikke i tvivl om, hvad det bedste dating-råd er:

”Vær dig selv. Pas på med at lade sclerosen fylde for meget. Du er meget mere end sygdommen.”

Find Facebook-gruppen Sclerosedating.dk HER.