Hjælper det på kognitionen at dyrke fritidsaktiviteter? Ja, det tyder det på. Danske forskere forsøger faktisk lige nu at udvikle en ny kognitiv rehabiliteringsform, der gennem skræddersyede fritidsaktiviteter skal opbygge en kognitiv reserve hos mennesker med sclerose.

Sagen er den, at man faktisk ved meget lidt om, hvordan man bedst træner kognitionen hos mennesker med sclerose, så de oplever reelle forbedringer i deres hverdag. Derfor har Andreas Kirknæs Færk, der er psykolog og ph.d.-studerende i neurovidenskab ved Københavns Universitet, og hans forskerkolleger valgt en anden tilgang, der tager udgangspunkt i, at man faktisk kan styrke kognitionen indirekte ved at dyrke helt hverdagsnære, meningsfulde fritidsaktiviteter i hjemmet.

I denne samtale under Forskningsspejlet, der blev afholdt i Aarhus, taler Andreas med vores forskningsredaktør Jakob Stein om, hvad det vil sige at have en kognitiv reserve, og hvordan forskellige hverdagsaktiviteter som at læse, skrive eller lære et nyt sprog kan opfattes som en form for intervention eller rehabilitering, der måske i sidste ende gavner kognitionen hos mennesker med MS.

Se interviewet herunder