Motion i køligt vejr, godt selskab eller en metakognitiv terapeut? Vi har spurgt en håndfuld af jer, hvad der gør en forskel, når det kommer til velvære i hverdagen. Og det er der kommet mange forskellige svar ud af. Måske kan du blive inspireret til også at finde din lille forskel, der kan gøre en stor forskel.

En metakognitiv terapeut har hjulpet mig med at håndtere katastrofetankerne. Det har lært mig at tage styringen over de negative tanker frem for at brødføde dem og derved forværre dem. Det har haft en stor indflydelse på sclerosen i min dagligdag. Og så har jeg lært, at hvis jeg dyrker hårdere motion i varmt vejr, så får jeg en snurrende og ubehagelig fornemmelse i hænder og fødder.

Stine Bloch Jørgensen, 27 år, management konsulent, har haft multipel sclerose i fire år

Ro, forudsigelighed og god tid, inden jeg skal ud ad døren, er meget vigtigt for mit mentale velvære. 

Bjørn Stig Rasmussen, 61 år, har haft primær progressiv sclerose i fem år

Kolde bade eller en tur i havet dæmper mine symptomer og giver mig energi. Jeg er ellers meget kuldskær, så det havde jeg ikke troet.

Rosa Lund, 35 år, retsordfører for Enhedslisten, har haft attakvis sclerose i 12 år

Hvis ikke jeg får en god nats søvn eller holder disciplineret fast i min træning, så straffer min krop mig med det samme.

Anne Sofie Espersen, 49 år, skuespiller, har haft attakvis sclerose i tre år

Når jeg sidder på cyklen ude på landevejen, glemmer jeg et lille øjeblik, at jeg har sclerose. Træthed og nervesmerter bliver skubbet i baggrunden, og tankemylder bliver lagt væk.

Sara Ritchie, 40 år, revisor, har haft attakvis sclerose i syv år

Jeg kan blive helt høj og nærmest have lykkefølelse, når jeg er sammen med mennesker, jeg godt kan lide. 

Bjørn Stig Rasmussen, 61 år, førtidspensionist og tidl. flymekaniker, har haft primær progressiv sclerose i fem år

Jeg nyder at mærke ”ægte” træthed i kroppen efter træning frem for fatigue.

Tina Hindsbøl, 52 år, konsulent ved Sjællands Universitetshospital i Køge, har haft attakvis sclerose i 16 år

For mig fungerer det at fokusere på det positive og ikke dvæle ved det forfærdelige ved sygdommen. For jo mere jeg fokuserer på sygdommen, jo mere vokser den. Både mentalt og fysisk. 

Mette Stauning, 40 år, pædagog, har haft attakvis sclerose i to år

Jeg har fundet ud af, at det gør en stor forskel for mit energiniveau den efterfølgende dag, om jeg er gået i seng klokken elleve i stedet for ti. Sådan er det jo egentlig måske også for ”almindelige” mennesker.

Amalie Nebelong, 38 år, journalist, har haft attakvis sclerose i syv år

10 tips til mere velvære i en hverdag med sclerose

1) Husk at hvile dig

2) Dyrk motion

3) Hold dig kølig

4) Spis varieret og balanceret

5) Stress af

6) Oprethold en normal hverdag

7) Hold tæt kontakt med familie og venner

8) Brug tid på en hobby

9) Hav et godt netværk

10) Tal med nogen