Hvad vækker dig om morgenen?

Min mand er mit vækkeur. Han kommer ind omkring klokken 5.30 og kysser mig godmorgen. Det er simpelthen så romantisk.

Hvad er det første, du gør, når du er stået ud af sengen?

Sammen med min mand bruger jeg 20 minutter på stuegulvet med at lave maveøvelser. Den rutine har vi kørt sammen i et halvt års tid.

Hvilke tanker går typisk igennem dit hoved tidligt om morgenen?

Indimellem tænker jeg på, hvordan min dag vil gå rent kognitivt. Min krop er fuldt ud funktionsdygtig; jeg løber halvmaraton, og det er nemt for mig. Men jeg er udfordret kognitivt og bliver træt i hovedet, og det kan godt gøre mig trist og bange.

Er du kaotisk eller struktureret i dit morgenritual?

Struktureret. En lille ting, som at mit cykeltøj ligger klar (Sandra cykler 18 kilometer om dagen frem og tilbage fra arbejde, red.)– også i forhold til at det passer til vind og vejr – er meget vigtig. Der skal ikke så meget til, før det føles kaotisk. Eksempel: Jeg har fået en ny cykelhjelm af min mand i gave, så den skulle jeg lige bruge lidt tid på at finde ud af i går morges, og det betød, at jeg kom et kvarter senere ud ad døren, end jeg plejer. Hvis min rutine skrider, bliver jeg presset kognitivt.

Efter gulvøvelser spiser Sandra havregrød med mandler og rosiner.

Hvordan mærker du din sclerose om morgenen?

Da jeg fik konstateret sclerose, sad det på mit venstre øje med synsnedsættelse, og det kan jeg stadig mærke, når jeg vågner om morgenen. Mine øjne er ømme og skal lige i gang.

Nævn én ting, der er afgørende for, om din morgen bliver god eller dårlig.

At få sagt ordentligt farvel til min mand, så vi ikke bare flyver ud ad døren. Og det med lige at sidde roligt og få kaffe og morgenmad, scrolle igennem nyhederne og Instagram.

Hvis du afviger fra dit morgenritual, hvad betyder det så for dit humør og din dag?

Det kan gøre en stor forskel, hvis min mand har kørt mig på arbejde. At jeg ikke har fået min friske luft på cykelturen, som jeg plejer, kan nærmest gøre, at jeg føler mig tung i hovedet resten af dagen. Og så kan jeg godt blive presset over at have lavet for mange aftaler. Heldigvis er jeg blevet meget bedre til at vide, hvad jeg magter, og i dag har jeg ingen skrupler i forhold til at sige: “Det kan jeg simpelthen ikke”, selvom jeg ellers har sagt ja.

I hvilke tilfælde overvejer du at aflyse din dag?

Det gør jeg aldrig. Jeg kan godt have lyst til det, men det har jeg simpelthen en alt for høj arbejds­moral til. Selvom min chef er virkelig forstående og helt sikkert ville bakke op, hvis jeg havde brug for en offday, så er det ikke noget, jeg kan få mig selv til. Jeg ville føle det som pjæk.

Om Sandra Østenkjær Snogdal

Sandra er 40 år og har været gift med Kenneth i to år – de har kendt hinanden i 10 – og bor i rækkehus i Stavtrup uden for Aarhus. Kenneth har to voksne børn fra et tidligere forhold. Til daglig arbejder Sandra fuldtid som kontroltolder indenfor finansiel grænsekontrol i Toldstyrelsen på Aarhus Havn. Hun fik diagnosen attakvis sclerose i 2019. I dag er hun udfordret kognitivt ved let at blive frustreret og miste overblikket, når hun har for mange bolde i luften. Derudover kan hun opleve taleproblemer, når hun bliver udmattet.