Starter du dagen med nogen form for fysisk bevægelse?

Jeg strækker altid min krop igennem, imens jeg ligger i sengen. Og tænker over, hvor heldig jeg er. At jeg kan. Og så står jeg op og lukker mine to hunde ud i haven. Jeg er lige begyndt at løbe igen – mest i weekenden. Natur og motion giver mig altid et boost af energi.

Hvad spiser du til morgenmad?

Jeg spiser en skål med skyr, havregryn og frugt. Det samme hver morgen. Jeg har lagt min kost fuldstændig om og tabt mig 20 kilo, efter jeg fik sclerose. Det gav mig et los bagi.

Hvilke tanker går igennem dit hoved tidligt om morgenen?

Taknemmelighed over, at jeg stadig kan leve mit liv stort set som før. Dét fylder meget og giver mig en følelse af ro – større, end jeg følte tidligere. Jeg tænker da på, hvornår det næste attak kommer. Men jeg er positiv.

Hvilken indstilling har du til dagen foran dig?

Jeg prøver altid at fokusere på det, der gør mig glad. Nogle gange er det at tage tøj på i fjollede farver og danse i regnen. Jeg kan godt lide at grine og gør det meget. Alt i livet er jo langtfra sjovt. At jeg har sclerose for eksempel. Men man skal huske at elske livet.

Martina står op klokken 6.30 hver dag – men sover altid længe i weekenden. Du kan følge hende på Instagram under profilen @martinashverdag.

Er du kaotisk eller struktureret i dit morgenritual?

Struktureret. Jeg står op, spiser morgenmad, imens jeg ser TV 2 NEWS, sætter hår, tager tøj på og gør mig klar til at gå ud ad døren. Jeg lægger også tøj frem dagen før. Før i tiden stod jeg op, tog tøj på og susede ud ad døren. Men nej, nu har jeg brug for tiden til at have en rolig morgen.

Hvordan mærker du din sclerose om morgenen?

Jeg er så privilegeret, at jeg kun har snurren i min venstre hånd og, når det er værst, også fra knæene og ned. Den mentale og fysiske udmattelse rammer mig af en eller anden grund mest i weekenden. Det er lidt mærkeligt, når jeg kan klare hverdagen og arbejde fuld tid. Men det er nok, fordi jeg har tid til trætheden lørdag og søndag.

Hvad optager mest tid i dit morgenritual?

At sidde og spise min mad og bare nyde roen. Jeg bruger mest tid på at give mig tid. Det er vigtigt for mig. Selv hvis jeg skal meget tidligt op, har jeg den samme morgenrutine. Men jeg har brug for min søvn, ellers er jeg allerede træt, når jeg står op.

Hvad ser du frem til om morgenen?

Den 10-minutters gåtur jeg har hver morgen fra metroen til mit arbejde. Det er rart at få rørt sig. Mine åndehuller er også vigtige for at kunne holde til min hverdag. Familietid og en dukkert i havet året rundt. Og når jeg er træt og ugidelig, får mine hunde mig ud.

Om Martina

Martina er 52 år og bor i et rækkehus i Ålsgårde med sin søn på 19 og sine to hunde. Datteren på 22 er flyttet hjemmefra. Til hverdag er Martina formand for fagforeningen Danske Bioanalytikere. Hun blev diagnosticeret med attakvis sclerose i 2020, efter at hun pludselig oplevede at have dobbeltsyn. I dag mærker hun primært til sin sclerose i form af snurren og fatigue.