De fleste kender nok til Sundhedsstyrelsens anbefaling om, at man skal bevæge sig 30 minutter om dagen, men da Sundhedsstyrelsen for nylig kom med nye anbefalinger til fysisk aktivitet, var der kommet styrketræning på programmet. Nu anbefales det, at både børn, voksne og ældre træner de store muskelgrupper mindst to gange om ugen.
Men hvordan skal man egentlig forholde sig til Sundhedsstyrelsens anbefalinger, hvis man har sclerose? Det har vi spurgt Julie Eriksen, der er fysioterapeut på Sclerosehospitalerne, om.
“I forhold til sclerose viser alle studier, der er blevet lavet om styrketræning, at det har en gavnlig effekt. Og det gælder i øvrigt for alle mennesker. Om man har diabetes, knogleskørhed, er overvægtig, er inaktiv eller noget femte, vil man have stor gavn af at komme i gang med at træne musklerne. Det er svært at vurdere den præcise effekt i forhold til sygdomsudviklingen, men det er noget, man forsøger at blive klogere på i de undersøgelser, der bliver lavet i dag. Det, vi kan sige med sikkerhed, er, at styrketræning selvfølgelig har en positiv effekt på styrken i muskulaturen, og at den styrke er med til at bevare funktionen”.
Det er langt fra alle med sclerose, der har overskud til at bevæge sig ned i et træningscenter flere gange om ugen, men ifølge Julie Eriksen, er det ikke noget problem. Der er nemlig mange måder at træne sine muskler på – også derhjemme.
“Styrketræning er rigtig mange forskellige ting, og der er mange måder at gøre det på. For nogle vil det være i et træningscenter, hvor man kan følge sin udvikling i takt med, at man kan løfte mere og mere. Men det kan også sagtens foregå i hjemmet ved for eksempel at lave en simpel øvelse som at rejse og sætte sig flere gange om dagen, end man plejer. Det kan også være et træningsprogram på en måtte hjemme i stuen – selv små tiltag kan have en gavnlig effekt,” siger fysioterapeuten.
Læs mere om træning og sclerose
Næsten alle kan gøre det
Der kan være flere grunde til, at man synes, det er svært at følge Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger, men det handler om at inddrage hverdagsaktiviteter i den ugentlige træning.
“Hvis man har nedsat funktion og for eksempel går dårligt, vil man måske have svært ved at se sig selv i Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Men der er masser af hverdagsaktiviteter, der er med til at styrke kroppen. Det kan være rengøring eller havearbejde, og har man ikke funktionen til det, kan man måske blive mere aktiv i sine egne forflytninger og træne sin selvhjulpenhed i hverdagen,” siger hun.
Julie Eriksen påpeger, at man godt kan være sund og aktiv, selvom man sidder i kørestol og for eksempel ingen funktion har i benene.
“Langt de fleste, uanset hvor udfordrede de er, kan gøre lidt. Og vi hjælper med at se, hvor den enkelte kan styrke sine funktioner på Sclerosehospitalerne. Måske kan man redde håret selv, hvis vi lige støtter armen, børste tænder selv eller barbere sig. Det handler om, at man er så fysisk aktivt deltagende som muligt, og det gælder også som træning af muskulaturen,” forklarer Julie Eriksen.
Styrketræning må gerne kunne mærkes
Før i tiden blev mennesker med sclerose frarådet at træne for hårdt, men i dag ved vi, at træning har et hav af positive effekter såsom forbedret gangfunktion, mindre træthed, forbedret kognition og flere andre positive afledninger. Og man skal bare give den gas ifølge fysioterapeuten.
“Man skal ikke være bange for at kaste sig ud i styrketræning. Man må gerne mærke sin krop, og man må også gerne mærke små symptomforandringer, som vil gå i sig selv igen. Det er en helt normal reaktion for kroppen, når man træner hårdt og har sclerose. Man kan få lidt udfordringer med synet eller balancen, men det aftager hurtigt. Hvis man er i tvivl, om man træner for hårdt, kan man altid søge hjælp hos en fagprofessionel.”
Det anbefaler Sundhedsstyrelsen
Alle aldersgrupper anbefales at være fysisk aktive i 30 minutter hver dag. Børn over fem år skal være aktive i 60 minutter. Hvis det er svært at opfylde anbefalingen, er lidt fysisk aktivitet altid bedre end ingen og vil gavne helbredet.
Træn aktiviteter, der styrker dine muskler mindst to gange om ugen – tre gange, hvis du er et barn over fem år. Styrketræning giver stærkere muskler, større muskelmasse og stærke knogler.
Begræns den tid, du sidder stille. Det er vigtigt at variere mellem stillesiddende tid og aktivitet igennem dagen.
Kilde: Anbefalinger om fysisk aktivitet for voksne (18-64 år) – Sundhedsstyrelsen