Når de fleste hører ordet inkontinens, flyver tankerne i retningen af en ikkeeksisterende kontrol over tissetrangen. Men inkontinens er også en manglende evne til at holde på luft i maven og afføring. Dét er en udfordring, som slet ikke er så sjælden blandt mennesker med sclerose.
”Det, som flest med sclerose oplever, er forstoppelse. Og forstoppelse kan også give afføringsinkontinens da det så kun er noget tyndt og små knolde der kan komme forbi forstoppelsen i tarmen og det kan være svært at holde på. Men en del oplever også, at føleforstyrrelser og manglende kontrol over lukkemusklen ved endetarmen gør, at det er svært eller helt umuligt at holde på prutten og afføringen,” fortæller Janni Eibye, kontinenssygeplejerske hos Sclerosehospitalerne.
Hun oplever i sit arbejde, at problemet tabuiseres, og mener, at det er noget, der tales alt for lidt om.
”Det er jo svært at skjule, hvis man har problemer med sin afføring og ikke får hjælp. Derfor går det typisk ud over ens sociale og aktive liv, og det bør det altså ikke. Det er så vigtigt, at man søger hjælp, i stedet for at finde alternativer, der ikke helt løser problemet, eller afskærme sig for at klare sig igennem dagen med problemet,” fastslår Janni Eibye og peger på løsninger.
Der findes løsninger
Hvad er problemet nøjagtig og hvorfor opstår det? Det er det allerførste, man skal finde ud af. Derfor skal man kontakte sin læge og blive udredt eller henvist til udredning.
”Når man kender årsagen, kan man få den korrekte behandling,” fortæller Janni Eibye.
Og behandlinger findes der flere og meget forskellige af.
”Alt efter hvilket problem man har med afføringen eller luft, så findes der behandlinger såsom stikpiller og andet medicin mod forstoppelse, tarmskylning, analpropper til hvis man har svært ved at holde på luft eller afføring. Der er også andre muligheder, der kan hjælpe,” forklarer Janni Eibye.
”Det kan også være en god idé og hjælp at styrke sin bækkenbund og lukkemuskel ved at træne bækkenbunden med øvelser. Det kan være svært at lave øvelserne, hvis man har føleforstyrrelser, men her kan en urofysioterapeut hjælpe. Hvis man skal have en virkning af bækkenbundsøvelserne, kræver det dog, at man gør det kontinuerligt igennem længere tid og ikke pludselig stopper med øvelserne i længere perioder,” uddyber Janni Eibye.