Det er vidt forskelligt, hvilke slags symptomer og følgevirkninger sclerose giver, og i hvor intens grad de mærkes. Det afhænger af, hvor på centralnervesystemet sclerose har angrebet. Det er forskelligt, hvad mennesker med sclerose oplever som de første symptomer på sygdommen.

Hos mennesker med attakvis sclerose forsvinder symptomerne ofte delvist eller helt igen efter et attak. Ved primær og sekundær progressiv sclerose sker der en gradvis forværring af symptomer over tid.

Oplever man, at et nyt symptom blusser op eller et gammelt forværres, når man har sclerose, bør man kontakte sin neurologiske afdeling, så de ved besked og kan hjælpe bedst muligt.

Herunder kan du læse om de forskellige symptomer og følgevirkninger, som er relateret til sclerose. Ved nogle af symptomerne står skrevet, hvor mange mennesker med sclerose, der oplever det pågældende symptom. Disse tal kommer fra vores Livsvilkårundersøgelse fra 2022, som du kan downloade og læse her.

Hvad er sclerose?

Sclerose (også stavet sklerose) kaldes også multipel sclerose eller dissemineret sclerose. MS er den almindelige forkortelse.

Sclerose er en autoimmun sygdom, der påvirker centralnervesystemet og kan udløse forskellige symptomer i kroppen og hjernen. Mennesker med sclerose har et immunsystem, som er overaktivt og derfor reagerer uhensigtsmæssigt. Normalt hjælper immunsystemet med at bekæmpe virus og bakterier, men når det er overaktivt, angriber det også kroppens raske celler.

Læs mere om, hvad sclerose er

Se symptomer på sclerose

Medicinsk symptombehandling

Nogle symptomer kan lindres med medicinsk behandling.

Har du spørgsmål til dine symptomer?

Vores eksperter sidder klar til at svare på spørgsmål om dine symptomer på sclerose.

Stil dem i Brevkassen
Person holder om et ældre menneskes hånd.