Sclerose er en sygdom, der rammer både fysisk og kognitivt, og det kan begrænse personens muligheder for at færdes i det offentlige rum.

Det ved Per, Jonas og Jeanet, som alle har sclerose og er gået sammen om at udvikle hjemmesiden Oplev med ledsagekort.

Ledsagekortet udstedes af Danske Handicapforeningers Brugerservice til personer med handicap, der har behov for en ledsager til at færdes i det offentlige rum. Og det giver mennesker med handicap – fx medført af sclerose – bedre mulighed for at komme ud og opleve uden at føle sig økonomisk begrænset af, at de skal have en ledsager med for at klare turen.

Sclerose rammer hele familien

Per fik ideen til Oplev med ledsagekort til en fodboldkamp mellem FCK og Atlético Madrid i 2018.

”Jeg ville gerne ind i Parken og se kampen med min søn, men jeg har haft sclerose i 10 år og er dårligt gående. Derfor ringede jeg til Parken for at fortælle om ledsagekortet og spørge ind til deres forhold. De var så venlige og hjælpsomme, og på kampdagen havde vi en fantastisk oplevelse, hvor det ikke føltes begrænsende og træls at være en far med et handicap,” siger Per.

”Det fik mig til at tænke på, hvor mange mennesker med handicap der fravælger visse oplevelser med familien, fordi de ikke er klar over de muligheder, der er for at have ledsager med.”

Per møder Jonas på Sclerosehospitalet i Ry, og de bliver enige om, at det er en god idé at lave en hjemmeside, der samler de oplevelser, som ledsagekortet giver adgang til. De møder Jeanet i forbindelse med et forskningsprojekt om sclerose. Hun kommer med på projektet i februar 2020, og så går arbejdet for alvor i gang.

I skrivende stund kan man finde 577 oplevelser på hjemmesiden – inddelt efter landsdel. Ledsagekortet gælder i Danmark, men Oplev med ledsagekort venter spændt på, om EU-kommissionen beslutter sig for et universelt europæisk ledsagekort, som vil åbne for mange flere oplevelser i vores nabolande.

Verden er åben

Holdet bag Oplev med ledsagekort understreger, at der er rigtig mange steder at få gode oplevelser med ledsagekort, men at det kan være svært at finde den relevante information.

”På mange steders hjemmesider fremgår det ikke tydeligt, om de tager imod ledsagekortet. På Oplev med ledsagekortet har vi lavet detektivarbejdet for folk. Vi har været inde og grave i alle de små bokse og menuer på undersider eller kontaktet stedet for at få svar,” siger Jeanet.

”Og så har vi sørget for at bygge vores hjemmeside op efter tilgængelighedsprincipper, så den er let at overskue, og du med få klik kan få et konkret svar på, om et sted tager imod ledsagekort, og om det er tilgængeligt med fx kørestol. Hvis der er tre trin ned til de pladser i biografen, som man troede var tilgængelige, kan man jo ikke komme ind og se filmen,” tilføjer Jonas, der selv sidder i kørestol.

Det er vigtigt for Per, Jonas og Jeanet at udbrede kendskabet til ledsagekortet. Både for dem med fysisk og psykisk handicap, der kan have stor glæde af kortet, men også for dem, der skal tage imod det. For det er ikke altid, at personalet er helt klar over, hvad ledsagekortet er – selv om stedet tager imod det.

”Vi håber, at det i fremtiden kommer til at føles mere naturligt at bruge sit ledsagekort ved skranken, uden at man skal til at forklare, hvad det er,” siger Jeanet.

”Man kan jo nemt komme til at føle sig til besvær, når man har et handicap og skal have en ledsager med, men sådan skal det ikke være. Verden er jo åben,” siger Per, som skal direkte på Smukfest i Skanderborg efter interviewet – hvor de tager imod hans ledsagekort.

Besøg www.oplevmedledsagekort.dk her

Hvad er ledsagekort?

Ledsagekortet udstedes af Danske Handicapforeningers Brugerservice, og dit handicap skal derfor godkendes via Danske Handicapforeninger.

Du er automatisk godkendt til et ledsagekort, hvis du har et handicapparkeringskort.

Ledsagekortet koster 300 kr. Læs mere, og ansøg om et ledsagekort her.