Gå til hovedindhold
TemaAlternativ behandlingSe hele temaet

Zoneterapi

Kort fortalt

Zoneterapi er en nyere behandlingsform, der opstod i USA i starten af 1900-tallet. Ved zoneterapi behandles tilstande i kroppen gennem tryk og massage af specifikke punkter.

På denne side kan du læse mere om zoneterapi, og hvad videnskaben siger om effekt for mennesker med sclerose.

Hvad er zoneterapi?

Zoneterapi tager udgangspunkt i en kropsforståelse, hvor særlige punkter under fødderne er knyttet til bestemte dele af kroppen. En zoneterapeut vil på denne baggrund både kunne diagnosticere og behandle ved at trykke på punkterne under fødderne.

Behandlingsformen arbejder ud fra en teori om, at hvis noget i kroppen ikke fungerer optimalt, vil de tilhørende punkter på foden være ømme. Under behandlingen trykker og masserer zoneterapeuten under foden for at stimulere kroppen til selvhelbredelse. Forventningen er, at når reflekszonerne ikke længere er ømme, vil problemet i kroppen være væk.

Zoneterapi er en holistisk behandlingsform, der medtager klientens situation som helhed. Zoneterapeuten vil ikke stille en diagnose alene ved at føle under fødder, men gennem samtale med klienten om hele dennes livssituation. Behandlingsplanen indebærer derfor ofte også forandringer i livsførelse.

Læs mere her: www.nafkam.no

Virker det?

Databasen Natural Medicines er en sammenslutning af forskere uden om medicinalindustrien, der kontinuerligt gennemgår og vurderer forskningsresultater inden for alternativ behandling. Natural Medicines har lavet en vurdering af zoneterapi, der er evidens-baseret og kommer fra en systematisk gennemgang af samtlige studier på området. Gennemgangen vurderer alle symptomer og sygdomstilstande, ikke kun sclerose. Vurderingen er, at det ikke ud fra den eksisterende forskningslitteratur er muligt at sige noget om hverken effekt eller sikkerhed forbundet med zoneterapi. Dette betyder, at der ikke findes studier nok til hverken at be- eller afkræfte, om zoneterapi har en effekt i forhold til sclerose eller andre tilstande. Så selvom nogle oplever, at det har en god effekt, er det ikke muligt at forklare virkningsmekanismer eller at pege på, hvem der eventuelt kan have en positiv effekt af zoneterapi.

Kilde: https://naturalmedicines.therapeuticresearch.com/

Erfaringer med zoneterapi blandt Scleroseforeningens medlemmer

Scleroseforeningen gennemførte i 2010-2011 en undersøgelse af brugen af alternativ behandling blandt medlemmer. Nogle medlemmer oplevede, at zoneterapi havde en positiv effekt, men det var forskelligt, hvilke symptomer behandlingen havde en effekt på.

Nogle medlemmer oplevede, at zoneterapi havde en positiv effekt på træthed, hovedpine, gangproblemer, spasmer/kramper, smerter i kroppen, vandladningsproblemer eller fordøjelsesproblemer.

Andre rapporterede, at de brugte zoneterapi, fordi de oplevede, at behandlingen kunne styrke kroppen generelt, give større velvære, mindske ubehag eller forebygge symptomer.

11 % af brugerne havde oplevet bivirkninger i forbindelse med behandling med zoneterapi.

Du kan læse mere om undersøgelsen her.