Gå til hovedindhold
TemaAlternativ behandlingSe hele temaet

Zoneterapi

Kort fortalt

Zoneterapi er en nyere behandlingsform, der opstod i USA i starten af 1900-tallet. Ved zoneterapi behandles tilstande i kroppen gennem tryk og massage af specifikke punkter.

På denne side kan du læse mere om zoneterapi, og hvad videnskaben siger om effekt for mennesker med sclerose.

Hvad er zoneterapi?

Zoneterapi tager udgangspunkt i en kropsforståelse, hvor særlige punkter under fødderne er knyttet til bestemte dele af kroppen. En zoneterapeut vil både kunne diagnosticere og behandle ved at trykke på punkterne under fødderne.

Behandlingsformen arbejder ud fra en teori om, at hvis noget i kroppen ikke fungerer optimalt, vil de tilhørende punkter på foden være ømme. Under behandlingen trykker og masserer zoneterapeuten under foden for at stimulere kroppen til selvhelbredelse. Forventningen er, at når reflekszonerne ikke længere er ømme, vil problemet i kroppen være væk.

Zoneterapi er en holistisk behandlingsform, der medtager klientens situation som helhed. Zoneterapeuten vil ikke stille en diagnose alene ved at føle under fødder, men gennem samtale med klienten om hele dennes livssituation. Behandlingsplanen indebærer derfor ofte også forandringer i livsførelse.

Kilde: www.nafkam.no

Virker det?

Databasen Natural Medicines konkluderer, at der endnu ikke er tilstrækkelig evidens til at vurdere effekten af zoneterapi på sclerose og symptomer grundet sclerose. Dette betyder, at der ikke findes studier nok til hverken at be- eller afkræfte, om zoneterapi har en effekt i forhold til sclerose. Så selvom nogle oplever, at det har en god effekt, er det ikke muligt at forklare virkningsmekanismer eller at pege på, hvem der eventuelt kan have en positiv effekt af zoneterapi.

Databasen Natural Medicines har lavet en vurdering af zonetarapi, der er evidens-baseret og kommer fra en systematisk gennemgang af samtlige studier på området. Gennemgangen vurderer alle symptomer og sygdomstilstande, ikke kun sclerose. Vurderingen er, at det ikke ud fra den eksisterende forskningslitteratur er muligt at sige noget om effekten af zoneterapi.

Natural Medicines vurderer, at akupunktur er sikkert at benytte, og at der er minimal risiko for interaktioner med anden behandling.

Kilde: https://naturalmedicines.therapeuticresearch.com/

Fortæl os om dine erfaringer

Har du positive eller negative erfaringer med zoneterapi, så vil vi meget gerne høre dem. Klik herunder og rapporter dine erfaringer.

Dine kommentarer vil blive brugt til Scleroseforeningens erfaringsopsamling, men uploades ikke direkte til hjemmesiden.

Fortæl os om dine erfaringer