Hvad er TRE?

TRE står for Tension and Trauma Releasing Exercises. Metoden er udviklet af David Berceli, der erfarede, hvordan traumatiske oplevelser, hos mange udløser rystelser i kroppen.

TRE-metoden bygger på den medfødte evne til at regulere kroppen og forløse spændinger, stress og traume. TRE består af syv øvelser, der aktiverer rystelser i kroppen. Forventningen er, at man ved at fremprovokere rystelserne kan bringe nervesystemet og psyken tilbage til sin naturlige balance.

Metoden er tænkt som en selvhjælpsmetode, da den er enkel og kan læres i løbet af få sessioner. Teorien er, at TRE på egen hånd kan anvendes både som forebyggelse af overbelastning og i forbindelse med akutte stressreaktioner.

Kilde: TRE Danmark

Virker det?

Der er endnu ikke tilstrækkelig evidens til at vurdere effekten af TRE på sclerose og symptomer grundet sclerose. Dette betyder, at der ikke findes studier nok til hverken at be- eller afkræfte, om behandlingerne har en effekt i forhold til sclerose.

Scleroseforeningens undersøgelser af TRE

Vi har gennemført to undersøgelser af effekten af TRE på funktionsniveauet hos personer med sclerose. Den ene undersøgelse viste en positiv effekt af TRE på bl.a. fatigue (sclerosetræthed). Den anden undersøgelse fandt ingen målbar effekt af TRE på scleroserelaterede symptomer.

Den første undersøgelse var et mindre pilotstudie uden kontrolgruppe. Den anden undersøgelse blev gennemført ud fra den første undersøgelses resultater og med en kontrolgruppe. Begge studier var dog små, og der kan ikke konkluderes noget om effekten af TRE på baggrund af de to studier.

Du kan læse mere om begge undersøgelser her

TRE øvelser

Her kan du blive introduceret til TRE øvelser med nogle guidende videoer. Du kan både finde øvelser til dig, der ikke har nogle fysiske begrænsninger og til dig, som bruger hjælpemidler til dagligt.

Prøv øvelserne