Som centersygeplejerske i ældreplejen, var der rigtig mange administrative opgaver, Louise Bødker og hendes kollegaer ikke kunne nå. Så da Louises stilling på grund af hendes sclerosesygdom overgik til et fleksjob, var det oplagt for Louise at løfte flere af dén type opgaver – de kunne nemlig lige så fint klares hjemmefra som fra kontoret og kræver ikke at blive løst “nu og her”.
Vigtigt at være et ansigt på arbejdspladsen
Louises arbejdsplads er fuldt ud fleksibel i forhold til, hvor mange af hendes 12 ugentlige timer hun vælger at tage fra hjemmekontoret, og hvor mange hun tager i plejecentret. Og den fleksibilitet betyder meget for Louise.
“Fleksibiliteten er enormt vigtig for mig. Faktisk er jeg overbevist om, at alene det at have muligheden for at arbejde hjemme på dårlige dage gør, at jeg har overskud til at møde ind på kontoret flere timer, end jeg ellers ville have kunnet,” siger Louise.
Men selvom hun sætter stor pris på at kunne arbejde hjemmefra, er det vigtigt for Louise at være et ansigt på arbejdspladsen.
“Det sociale ved at være fysisk på arbejdspladsen betyder meget – at jeg føler mig som en del af gruppen. Men hvis jeg har dumme dage, hvor jeg simpelthen er for træt til at møde fysisk ind, er det guld værd med de fleksible rammer,” siger Louise.
Det er dog ikke alle Louises arbejdsopgaver, der kan klares fra hjemmekontoret. Så hun har selv ansvar for at styre, at hun får klaret de opgaver, der kræver fysisk fremmøde, når hun er på plejecentret.
Det sociale ved at være fysisk på arbejdspladsen betyder meget – at jeg føler mig som en del af gruppen.
De dumme dage tages fra hjemmekontoret
En typisk hjemmearbejdsdag for Louise starter senere på dagen. Og det er der en særlig grund til.
“Når jeg arbejder hjemmefra, er det ofte fordi, jeg er inde i en dårlig periode, eller fordi jeg har en dum dag. Jeg tager typisk en time her og en time dér, alt efter hvornår energien er der. Hjemmearbejdsdage giver mig plads til at mærke efter og tage hensyn til sclerosen,” pointerer Louise.
Louises sclerose kommer især til udtryk via kognitive udfordringer. Når hun har “en dum dag”, betyder det, at hun har vanskeligt ved at holde koncentrationen under arbejdet. Men på de dumme dage betyder hendes arbejdes fleksibilitet, at hun alligevel kan udføre sine arbejdsopgaver – ved at tage pauser løbende og sidde behageligt i sofaen – frem for at melde sig syg, som hun ville have følt sig tvunget til, hvis hendes arbejdsplads krævede fysisk fremmøde.
Øjenåbner for chefen
Louise føler ikke, hun har skullet tilkæmpe sig de fleksible rammer, hun har i dag. Nedlukningsperioden under corona hjalp hende på vej – og så selvfølgelig dét, at hun selv over for sin chef har kunnet pege på, at der lå en bunke opgaver, hun ville kunne klare hjemmefra.
“Før corona arbejdede jeg ikke hjemme. Men da vi så alle under nedlukningen blev hjemsendt fra den ene dag til den anden, fik jeg pludselig nogle helt andre arbejdsopgaver. På den måde var corona god for mig; jeg fik mere fleksible arbejdsrammer, som ikke var svære at få lov til at fortsætte med efterfølgende,” siger Louise.
For Louise var nedlunkningsperioden en øjenåbner i den forstand, at hun fandt ud af, at hun under de fleksible rammer med hjemmearbejde havde langt færre sygedage.
“Det var også en øjenåbner for min chef. Hun vil hellere have, at jeg arbejder hjemmefra, som det nu kan lade sig gøre, end at jeg melder mig syg, som ville være konsekvensen, hvis hjemmearbejde ikke var en mulighed,” siger Louise.
Min mand sagde det meget godt; vores liv startede igen, da jeg fik et mere fleksibelt arbejdsliv. Det er der slet ingen tvivl om. Når jeg passer på mig selv og tager de hjemmearbejdsdage, jeg har brug for, har jeg mere overskud til dem derhjemme.
Kommer familien til gode
Louise er ikke i tvivl om, at hun arbejder mere effektivt, når hun arbejder hjemmefra. Hendes arbejdsopgaver handler primært om at ekspedere utilsigtede hændelser i hjemmeplejen, og det kræver fordybelse.
“Når jeg sidder med nogle administrativt tunge arbejdsopgaver, er der ingen tvivl om, at det er anderledes at sidde hjemme. Jeg kan bedre fastholde koncentrationen end på kontoret, hvor der er andre mennesker,” slår Louise fast.
Dykkene i energi bliver færre og mindre for Louise, da hun oplever et arbejdsliv, der meget bedre harmonerer med hendes sclerose, og de krav familielivet også stiller til hende. Og det handler naturligvis også om, at Louise har fået fleksjob og dermed er gået meget ned i tid – men muligheden for at arbejde hjemmefra betyder også en stor del.
“Min mand sagde det meget godt; vores liv startede igen, da jeg fik et mere fleksibelt arbejdsliv. Det er der slet ingen tvivl om. Når jeg passer på mig selv og tager de hjemmearbejdsdage, jeg har brug for, har jeg mere overskud til dem derhjemme. Før var jeg ofte ikke i stand til at være den mor, jeg ønsker at være. Jeg var træt og havde meget lidt overskud,” mindes Louise.
Ulemper ved hjemmearbejde
Men der er ifølge Louise også en slagside ved hjemmearbejde. Hun kan godt føle sig mindre som en del af arbejdspladsen. Føle sig lidt udenfor. Og så kræver hjemmearbejdet også en god portion selvdisciplin. For eksempel i forhold til, hvis Louise arbejder hjemme og har brug for at sparre med en kollega; at hun husker at notere ned, at hun skal have talt med vedkommende næste gang, hun er fysisk på arbejdspladsen.
Louise er 35 år og har været på den samme arbejdsplads i ni år. Og hun er glad for sin arbejdsplads, og de rammer hun har. Hun erkender også, at det kan være svært at søge nye udfordringer i sit
“Jeg er bekymret for, om jeg vil møde samme fleksibilitet på en anden arbejdsplads. I mit fag ligger det nemlig ikke til højrebenet at have så god mulighed for hjemmearbejde. Og den frihed vil jeg ikke undvære,” siger Louise.
For Louise er det en vigtig del af hendes identitet at arbejde. Så at optimere rammerne for arbejdslivet, så hun trods sclerosen kan holde fast i arbejdet så længe som overhovedet muligt, er yderst vigtigt for hende.
“Det med at stå op og skulle noget, være noget et andet sted end i hjemmet, giver mig værdi,” slutter Louise.
Louises råd til at tale med din arbejdsgiver om hjemmearbejde
Husk på, at langt de fleste arbejdsgivere gerne vil gøre det godt for deres medarbejdere. Så hvis du ønsker at arbejde mere hjemmefra, og dine arbejdsopgaver ellers tillader det, kan du over for din chef fokusere på, at hjemmearbejdet også kommer vedkommende til gode. Her er et par fokuspointer:
- Fortæl din arbejdsgiver, at du ville have færre sygedage, hvis du kunne arbejde mere hjemmefra.
- Gør rede for, at du på grund af din sclerose bedre kan koncentrere dig, når du arbejder hjemmefra, og derfor udfører dine arbejdsopgaver mere effektivt og i en bedre kvalitet.
- Foreslå din chef, at I kan prøve det af i en periode og så evaluere på, hvordan det er gået.
- Vær konkret i forhold til, hvad det her vil betyde for dig, men også hvad det vil betyde for din arbejdsgiver.