Nogle mennesker lever med en særlig aggressiv attakvis form for multipel sclerose, som man hidtil ikke har kunne behandle særlig effektivt. Men det er der ved at blive lavet om på.

For et nyt dansk studie publiceret i det internationale videnskabelige tidsskrift Multiple Sclerosis and Related Disorders, viser, at en behandling, der bruger patientens egne stamceller, kan være et både sikkert og effektivt behandlingstilbud.

En gruppe forskere fra Rigshospitalet har gennemgået data fra 32 sclerosepatienter med attakvis multipel sclerose, der modtog stamcellebehandling i perioden 2011-2021.

De fandt ud af, at 69 procent af patienterne ikke oplevede forværring af deres sygdom i de første to år efter behandlingen. Og kun meget få patienter oplevede alvorlige bivirkninger. 

Til sammenligning viser et tidligere studie, at 45-50 procent af patienter med samme diagnose har oplevet det, man kalder for ”sygdomsfrihed” i op til to år efter behandling med det aktive stof ocrelizumab, der generelt betragtes som en af de mest effektive behandlinger af multipel sclerose.

Ifølge en af forskerne bag undersøgelsen, Morten Blinkenberg, overlæge i Dansk Multipel Sklerose Center på Rigshospitalet, så er stamcellebehandling blevet brugt, hvor andre former for behandling af multipel sclerose ikke har haft tilstrækkelig effekt. Og i sjældne tilfælde også ved nydiagnosticeret og meget aggressiv attakvis MS.

”Vi har nu dokumenteret, at behandlingen har god effekt for netop den her gruppe af patienter, og at det kan være et relevant behandlingstilbud for en større gruppe af danske sclerosepatienter”, siger han i en pressemeddelelse fra Rigshospitalet.

Læs mere om blodstamcellebehandling

Behandles med egne stamceller

Selve stamcellebehandlingen foregår således, at patienten til at begynde med får medicin, der øger antallet af stamceller i blodet. Herefter indsamles stamcellerne fra patientens blod ved hjælp af en helt særlig teknik. Dernæst modtager patienten en høj dosis kemoterapi for at fjerne de syge celler fra immunsystemet, der ellers ville angribe centralnervesystemet. Til sidst får patienten så sine egne stamceller tilbage. Stamcellerne medvirker til at genopbygge immunsystemet, så risikoen for fremtidige skader i patientens nervesystem reduceres.  

”Det er gode nyheder for dem, der har netop den her alvorlige form for sclerose. Høj dosis kemoterapi er imidlertid en hård behandling at komme igennem. Det er blandt andet derfor, at behandlingen er et tilbud til dem, hvor anden behandling ikke vurderes at have tilstrækkelig effekt. Samtidig viser vores studie, hvor vigtigt det er at fortsætte forskningen for at finde ud af, hvem der vil få mest gavn af den her type behandling”, uddyber Morten Blinkenberg.​