Behandlingen med blodstamceller er ikke en behandling, som alle med MS kan få tilbudt i Danmark, fordi den er kraftigt immunsupprimerende.

Hvad gør behandling med blodstamceller for sclerosepatienter?

Den meget korte forklaring:

Når man har sclerose angriber immunforsvaret kroppen. Når man gennemgår stamcellebehandling mod sclerose er det for at genopbygge det angrebne immunforsvar med patientens egne stamceller. Man kan se det som om, ens ”harddisk” bliver nulstillet.

Den tekniske forklaring:

Hvert organ i den voksne krop har sine egne stamceller, der er ansvarlige for dannelsen af nye celler. Blodstamcellerne, der findes i vores knoglemarv er nogle af de livligste, når det gælder at dele sig og producere nye celler. På få minutter producerer vi millioner af nye celler. Det udnytter man ved en blodstamcellebehandling ved først at give patienten nogle substanser, så knoglemarven sender flere stamceller ud i cirkulation i kroppen end normalt. Efter ti dage ”høstes” stamcellerne ved at man tapper blod fra patienten. Blodet føres gennem en maskine, som skiller stamcellerne fra resten af blodet, der føres tilbage til patienten. Stamcellerne fryses ned i en periode.

Derefter indlægges patienten og får cellegift i fem dage. Cellegiften slår knoglemarven ihjel sammen med T-lymfocytterne – de immunforsvarsceller, der angriber myelinskeden omkring nerverne hos sclerosepatienter. En uge efter starten med cellegiften, får patienten sine egne raske blodstamceller tilbage. De svømmer hen til knoglemarven, hvor de opbygger et nyt immunforsvar i løbet af nogle uger. Herefter bedres patienten.

Du kan læse mere om behandling med stamceller her på siden.

Dagbog fra en behandling

Kom tæt på Gudruns forløb

Vi fik lov til at følge med, da Gudrun Poulstrup fik en blodstamcelletransplantation i 2023.

Læs mere her
Webinar

Bagom behandlingen

Hvad er stamcellebehandling, og hvordan virker det i praksis? Få et lægefagligt og personligt perspektiv på behandlingsformen i dette webinar.

Se webinaret her