Ny behandlingsvejledning endelig på plads

Fredag eftermiddag kunne Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS) endelig bekendtgøre, at den nye behandlingsvejledning for sclerose, der nu også omhandler tabletten Tecfidera til attakvis sclerose, er godkendt, og dermed trådt i kraft.
Behandlingsvejledningen har været forsinket ad flere omgange, hvilket har betydet, at Tecfidera som fik den allersidste formelle godkendelse på europæisk plan i februar ikke har kunnet tages i brug på de danske scleroseklinikker, fordi der har været usikkerhed omkring, finansieringen af tabletten.
I Odense har man dog valgt at gå i gang med at udskrive tabletten alligevel, men andre steder har regioner og sygehusledelser ikke tilladt at den tages i brug, før behandlingsvejledningen - der er det dokument, der beskriver hvem, der skal have hvilken medicin, hvornår - var på plads.
Tabletbehandlinger sidestilles
Det er den så nu, og i den nye behandlingsvejledning kan man læse, at de to sclerosetabletter Aubagio og Tecfidera nu sidestilles som første behandlingsvalg til patienter med attakvis sclerose. Det betyder i praksis, at alle nydiagnosticerede patienter sættes i behandling med én af de to tabletter. Patienter der i dag er velbehandlede på deres nuværende behandling fortsætter med den, men er man ikke, er der mulighed for at skifte til tabletbehandling, hvis ens neurolog vurderer, at det vil føre til en bedring.
Udbudsrunde afgør førstevalg
At de to tabletter sidestilles som ligeværdige behandlinger betyder, at der nu går en udbudsrunde i gang, hvor de to medicinalfirmaer, der udbyder tabletterne, skal byde ind med den pris, de vil sælge tabletterne for til Amgros – sygehusapotekernes indkøbscentral. For Aubagios vedkommende er det Genzyme, der sælger præparatet, og for Tecfideras er det Biogen Idec.
Det medicinalfirma, der byder ind med den laveste pris, vinder så udbuddet, og det betyder, at det er deres tablet, patienterne skal have. Medmindre der er kontraindikationer, det vil sige grunde der gør, at patienterne har brug for et andet præparat.
Udbudsrunden finder sted i løbet ad efteråret og vil gælde fra 1. december 2014. Indtil den dato er det op til den enkelte region at fastlægge, hvilke af de to lægemidler, som skal anvendes.
Sommerferie må ikke forsinke yderligere
Scleroseforeningens direktør Mette Bryde Lind glæder sig over, at der nu endelig ligger en ny behandlingsvejledning.
”Det har været en utrolig langstrakt proces, derfor er det selvfølgelig rart, at vi nu er ved vejs ende, så hele paletten af behandlingsmuligheder bliver tilgængelig for patienter og neurologer,” siger Mette Bryde Lind, der dog er bekymret for, at vi nu står lige foran sommerferien.
”Vi ved, at der er mange der står i kø for at komme i behandling som går ubehandlede rundt, fordi de har måtte vente på den her behandlingsvejledning. Derfor håber jeg virkelig, at sommerferie nu ikke trækker tingene yderligere i langdrag, og jeg vil gerne opfordre alle scleroseklinikker til at gøre deres yderste for, at vi får alle ubehandlede i behandling hurtigst muligt”.