Gå til hovedindhold

Forskningschefen: ”Det er ikke i orden, at sundhedssystemet ignorerer et område, der interesserer mere end halvdelen af befolkningen”

8. november 2021
Kort fortalt

Alternativ behandling er (igen) på den politiske dagsorden. Danske Patienter og Lægevidenskabelige Selskaber er gået ud med et fælles forslag om at få genetableret et videnscenter for alternativ behandling. Et forslag som også Scleroseforeningen længe har været fortaler for.

I Scleroseforeningen har vi længe mærket en interesse fra vores medlemmer, der ønsker at supplere deres medicinske behandling med andre typer behandlinger, der styrker kroppen. Og interessen er bestemt ikke forbeholdt sclerosepatienter, siger forskningschef i Scleroseforeningen, Lasse Skovgaard. Han fortæller, at hver anden dansker har brugt alternativ behandling, og at et videnscenter vil kunne imødekomme den (store) interesse og forhåbentlig lede til en god og åben dialog mellem patienter og sundhedsvæsen og en helhedsorienteret behandling – til gavn for mange patientgrupper.

Alternativ behandling er både-og. Ikke enten-eller

Alternativ behandling kan dække over mange ting fra kosttilskud og naturmedicin til massage og healing. Begrebet ”alternativ behandling” kan lede tankerne hen på behandlinger, der bruges som et alternativ til konventionelle behandlinger, men det er langt fra tilfældet, siger Lasse Skovgaard, der godt kunne tænke sig et nyt begreb, der tydeliggør, at der for langt de fleste patienters vedkommende er tale om et supplement, når der benyttes alternative behandlinger.

”Man skal jo huske, at når vi spørger vores medlemmer, hvorfor de interesserer sig for alternativ behandling, så viser det sig, at de ikke primært bruger det som symptombehandling, men i højere grad som en slags forebyggende behandling, der kan styrke kroppens sundhed og styrke modstandskraften helt generelt – og på den måde stå bedre imod sclerosen,” siger Lasse Skovgaard og nævner, at nogle af de mest populære former for alternativ behandling er de former, der kan integreres i hverdagen såsom kostændringer, yoga, urtemedicin, kosttilskud og meditation.

Behovet for et videnscenter for alternativ behandling

I Danmark havde man fra 2000-2012 Videns- og Forskningscenter for Alternativ Behandling (ViFAB). Men det blev nedlagt, da der ikke længere var politisk opbakning til at finansiere det.

Danske Patienter og Lægevidenskabelige Selskaber er nu gået ud med et fælles forslag om at få genetableret et videnscenter for alternativ behandling.

Flere af de store patientforeninger – herunder Scleroseforeningen – har længe forsket i og undersøgt alternativ behandling for at støtte medlemmernes interesse i emnet, men vi har brug for et nationalt videnscenter, siger Lasse Skovgaard og peger på al den viden, der går på tværs af diagnoser.

”Sådan et videncenter vil kunne spille en meget vigtig rolle i forhold til det samlede sundhedsvæsens håndtering af patienternes interesse for alternativ behandling – eller hvad vi nu vælger at kalde det. Ikke mindst hvad angår dialogen. Så længe der ikke er et nationalt center, kan de kritiske læger med større ret sige, at det er et område, de slet ikke behøver at interesse sig for eller gå i dialog med patienten om. Et nyt videnscenter ville imødekomme interessen for - og fasttømre relevansen af - området og samtidig styrke det nationale samarbejde på forskningssiden, som potentielt kunne gøre en meget stor forskel.”

Til gavn for alle

Ønsket om at supplere konventionel behandling med en eller flere alternative behandlinger er ikke noget, der er forbeholdt kronisk syge. Faktisk viser undersøgelser, at mere end hver anden dansker på et eller andet tidspunkt har benyttet sig af alternativ behandling.

”Interessen har været stabil de sidste 25 år – faktisk stigende. Når Statens Institut for Sundhed laver deres sundheds- og sygelighedsundersøgelser, har de også spørgsmål om alternativ behandling med. Der kan man se, at mere end hver anden dansker har benyttet sig af alternativ behandling,” siger Lasse Skovgaard og fortsætter:

”Det er ikke i orden, at sundhedssystemet ignorerer et område, der interesserer mere end halvdelen af befolkningen. Det er ikke mindst et spørgsmål om respekt for patienternes behov og interesser, men også om patientsikkerhed.”

Fremtiden er integreret medicin

Selv er han fortaler for det, der hedder integreret medicin. Det er en strømning, der er udbredt i blandt andet Australien og USA. Det er en slags udvidet lægevidenskab, der integrerer de bedst dokumenterede alternativer, såsom kosttilskud, naturmedicin, kostændringer, yoga, meditation og akupunktur. Lasse Skovgaard er ikke meget for det lidt fortærskede ord »holistisk«, men vil hellere bruge betegnelsen »en udvidet lægevidenskab, der ser tingene mere samlet«, og så kalder han det i øvrigt et drømmescenarie: En lægevidenskab, der ser ud over firkantede dogmer og er mere helhedsorienteret og har et større fokus på forebyggelse.

”Om 10 år håber jeg, at vi har et stort fungerende nationalt videncenter, der samler forskning og formidling og støtter samtalen mellem sundhedspersonale og patient. På den måde vil man kunne komme til sin læge med et ønske om at supplere sin medicinske behandling og have en dialog om det. Optimalt skal der være sygeplejersker, der er efteruddannet indenfor alternativ medicin – som man fx ser det i USA – og som sammen med patienten og lægen kan sammensætte det optimale behandlingsforløb og journalføre det. Vi er nødt til at tage de her skridt. Vi er nødt til at udvide cirklen og rykke ved paradigmet.”

Tema: Alternativ behandling

Mange mennesker med sclerose benytter alternativ behandling. Vi har samlet inspiration og den nyeste viden til dig. 

Der er ingen kommentar endnu