Sideindhold

Nyheder

Primært indhold

Gitte Holtze: “Jeg tænker ikke på noget bestemt, når jeg går. Det er ret magisk”

Allerede før hun fik sclerose i 2019, var Gitte Holtze, 51, vild med at gå lange ture. Og sclerosen har på ingen måde stoppet hende. Tværtimod skal hun lige om lidt gå fra Mexico til Canada. På gåturene får hun ro på sclerosetankerne, tilliden til kroppens kunnen genvindes, og det svækkede kropsselvværd genopbygges. For bevægelse er ifølge hende det bedste middel til at overbevise hjernen om, at hun godt kan.

“Alle drømme og planer var lige pludselig forsvundet”

Da Pia og Johnny Wissendorff mødte hinanden, stod det hurtigt klart, at det skulle være de to. De flyttede sammen, fik børn, blev gift og drømte om et liv med rejser, spændende jobs og måske endda et sommerhus til hele familien. Men 22 år senere ser livet anderledes ud for ægteparret, der har været lidt ved at smide håndklædet i ringen efter et årti, som både har budt på en sclerose-diagnose og en kamp for at finde en vej tilbage mod drømmene.

Psykolog Trine Hjorth Bønnerup: “Med den kroniske sygdom kommer der naturligt en ekstra skrøbelighed ind i relationen”

Kærlighed og kronisk sygdom kan sagtens gå hånd i hånd, men det kan også give udfordringer i et parforhold, når den ene part bliver syg, og den anden part bliver pårørende. Psykolog Trine Hjorth Bønnerup gør os klogere på nogle af de udfordringer, man kan møde, når kronisk sygdom pludselig bliver en del af relationen – og hvordan de udfordringer i sidste ende kan blive en styrke.

“På gåturen genvinder jeg noget af det kropsselvværd, sclerosen har taget fra mig” 

Er gåture at springe over, hvor gærdet er lavest, når det kommer til træning? Nej, siger Amalie Nebelong. Hun har tværtimod oplevet, hvordan gåturene har kickstartet et nyt kapitel i hendes sclerose- og træningsliv med mere energi og kropsselvværd. Gåturene er nemlig ikke kun forbundet med blid træning for vores klummeskribent. De er også en anledning til at gøre status over sclerosekroppen og få ro på bekymringstankerne.