Gå til hovedindhold
TemaSmerterSe hele temaet

Ryst stress ud med TRE – måske virker det også på dine sclerosesymptomer

19. marts 2018
Kort fortalt

TRE står for Tension and trauma Releasing Exercises og er en behandlingsmetode, der går ud på at ryste traumer og stress ud af kroppen, efter at de har fundet sted. Med TRE kan man ifølge Scleroseforeningens psykolog Michael Morin Nissen lære at genetablere kroppens evne til at regulere sig selv.
 

”På dansk kan TRE oversættes til ’Spændings- og Traumeforløsende Øvelser’,” forklarer psykolog i Scleroseforeningen, Michael Morin Nissen.

Han har lært cirka 600 mennesker med sclerose at praktisere TRE – og med gode resultater. Nogle har oplevet, at deres neurogene smerter forsvandt, mens andre har fået følelsen tilbage i områder, hvor den før var formindsket. Nogle synes endda, de har fået et højere energiniveau, hvilket er meget positivt, hvis man lider af sclerosetræthed.

Hvad går TRE ud på? 

”De fleste har oplevet at se, hvordan en hund reagerer, når den er i et S-tog. Når toget begynder at køre, bliver den bange. Den går derfor hen til sin ejer for at få tryghed og lægger sig typisk på gulvet for at opnå jordforbindelse. Og så ligger den og ryster fra Hillerød til Østerport. Når den går ud af toget, er den ikke længere bange eller stresset, fordi den har rystet følelserne af sig i situationen,” forklarer Michael Morin Nissen.

Men fordi vi mennesker lever i en tid, hvor det ikke er kutyme af reagere på vores følelser i den situation, hvor de finder sted, ophober vi stress og traumer i kroppen og nervesystemet. TRE-metoden hjælper kroppen til at give slip og ryste stress og traumer ud, efter at de har fundet sted. Også selvom man ikke nødvendigvis er klar over, hvilke situationer og følelser der har ført til ophobningen.

At ryste kroppen er en naturlig impuls, som TRE kan hjælpe kroppen til at genfinde.

TRE er en selvhjælpsmetode

TRE-metoden består af syv øvelser, som gør, at man strækker kroppen på en måde, der aktiverer den til at ryste af sig selv.

Ifølge Michael Morin Nissen er en af de store fordele ved TRE, at man kan praktisere metoden på egen hånd:

”Jeg kan på få timer lære folk en metode, de kan bruge derhjemme, som kan hjælpe dem til at komme af med stress og få kroppen til at slappe mere af,” siger han og fortsætter:

”Mine kolleger og jeg har kunnet se, at jo mere folk laver TRE hjemme, jo bedre effekt har det”.

Hvorfor virker TRE?

”Jeg har set rigtig gode resultater med TRE i forhold til spasticitet, hvor nogle har oplevet, at spasticiteten er helt forsvundet. Og det giver rigtig god mening, fordi spasticitet er defineret som øget spænding i musklen, som musklen ikke kan give slip på. Med TRE har vi en metode, der netop arbejder på at få musklen til at frigive sin spænding,” forklarer Michael Morin Nissen.

Men når det gælder neurogene smerter, er det sværere at forklare, hvorfor TRE i nogle tilfælde hjælper.

”Det er så kompliceret, hvad det egentlig er, der forårsager den neurogene smerte, så vi kan ikke vide på forhånd, om TRE vil hjælpe,” siger Michael Morin Nissen.

”I de tilfælde hvor mennesker med sclerose oplever færre neurogene smerter efter at praktisere TRE-metoden, kan jeg kun finde den forklaring, at det må være fordi, nervesystemet kommer mere i balance, og personen derved slapper mere af.  Og jo mere nervesystemet er i balance, jo bedre vil det være til at kompensere for nerveskader.”

Endnu en fordel ved TRE-metoden er, at den ikke har nogen bivirkninger modsat medicinske præparater.

Vil du også prøve TRE?

Du kan altid kontakte Scleroseforeningens psykologer, hvis du vil vide mere. Læs mere HER.

 

Der er ingen kommentar endnu