Gå til hovedindhold

2.200 kroner blev til knap 60.000 kroner

12. februar 2014
Kort fortalt
Sanne Stenia Andersen er kvinden bag en indsamling, som på bare fire måneder har samlet 58.931 kroner ind til Scleroseforeningen. Sanne fik konstateret sclerose i juni 2013, og det gav hende en klar plan: Hun ville samle penge ind til at støtte forskning i sclerose.

Alt fra hæklede hagesmække, hjemmelavede nøgleringe, malede bordskånere, bingoaften og spil på oddset er blevet prøvet af blandt de 22 kvinder, som igennem fire måneder har arbejdet for at samle penge ind til forskning i sclerose.

Fælles for dem alle er, at de kender 34-årige Sanne Stenia Andersen fra Vejle. Hun blev ramt af et attak, da hun i juni 2013 var på weekendtur til Malmø med sin kæreste og datter. Efterfølgende blev hun indlagt på neurologisk afdeling på Vejle Sygehus, og tiden i hospitalssengen satte gang i en masse tanker.

”Jeg havde en uge, hvor jeg bare lå og ventede på at blive scannet, så jeg havde en masse tid til at ligge og tænke. Jeg følte egentlig, at jeg havde det godt, men samtidig var jeg bange for, hvad fremtiden skulle bringe,” siger Sanne Stenia Andersen. ”Jeg er ikke i tvivl om, at det er forskere, der skal redde min røv. Det er dem, der i sidste ende forhåbentlig finder en kur, som kan kurere sygdommen. Men jeg er også klar over, at der skal penge til forskningen.”

En indsamling tager form

Sanne fortæller, at hun i tiden i hospitalssengen overvejede, hvad hun selv kunne gøre for at samle penge ind til forskning, og langsomt formede der sig en ide.

”Jeg kunne såmænd godt selv poste nogle penge i forskningen, men jeg har ikke så stort et økonomisk råderum, at det batter ret meget. Derfor blev jeg mere og mere klar over, at jeg måtte inddrage mit netværk, som jeg vidste, ville stå klar,” siger hun.

Sanne Stenia Andersen lavede derfor en liste over de kvinder fra hendes netværk, som hun kunne forestille sig, ville stå klar til at hjælpe. Blandt andet hendes søster, veninder og venners kærester var blandt de 22 kvinder, som kom med i indsamlingen. Til hver af dem sendte hun en invitation til en fest fire måneder senere den 11. januar 2014 samt 100 kroner, som de skulle få til at yngle.

”Efterfølgende har jeg set, at andre samler penge ind på lignende måder, men jeg havde aldrig hørt om det før. Jeg tænkte bare: Hvordan kan jeg få mine penge til at yngle?” Fortæller Sanne.

Udbreder budskabet om sclerose

I de efterfølgende måneder måtte kvinderne finde deres kreative side frem, og ifølge Sanne gik der en del intern konkurrence i, hvem der kunne samle mest ind. Mange af kvinderne inddrog også deres eget netværk, og kærester og mænd blev sat i sving med at lave perleplader og pokeraften.

Derfor fortæller Sanne Stenia Andersen også, at der udover de indsamlede penge, er kommet en anden positiv effekt ud af indsamlingen:

”Der er rigtig mange mennesker, der får øjnene op for sygdommen sclerose. Jeg har inddraget 22 kvinder, og hvis de hver især har inddraget bare 15 mennesker, så er der mange mennesker, der bliver opmærksomme på selve sygdommen,” siger hun. ”Jeg synes, det er rigtig positivt, at der er mange mennesker, der, næste gang de møder Scleroseforeningens grønne logo, tænker: Hov, det kender jeg da godt. Opmærksomheden omkring sygdommen er også værd at tage med.”

Overraskende gavmildhed

Sanne Stenia Andersen siger selv, at det igennem indsamlingen har overrasket hende, hvor gavmilde folk er. Hun fortæller, at ved flere af de arrangementer, som de 22 kvinder har afholdt, har folk givet penge, selvom de ikke kunne komme.

”Mit netværk, der har samlet ind, er også er overraskede over, hvor positivt indsamlingen er blevet modtaget,” siger Sanne Stenia Andersen, der fortæller at hun også selv er blevet helt høj af at føle, at hun gør en forskel.

”Det har været virkelig sjovt at lave den her indsamling. Jeg er ikke i tvivl om, at det har fjernet mit fokus fra det negative ved sclerose. Jeg har ikke haft nedture, som jeg forestiller mig, at man sagtens kan have, når man får sådan en diagnose.”

Derfor er hun også helt klar over, hvilket budskab hun vil give videre til andre, der overvejer at gå i gang med en indsamling:

”Jeg har aldrig i min vildeste fantasi forestillet mig, at vi ville nå at samle så meget ind. Derfor vil jeg gerne vise andre, at det ikke behøver være særlig svært at samle penge ind. Folk er gavmilde og indstillet på at hjælpe, hvis man spørger om det.”

En enkelt af de 22 kvinder, Anita Ernst, nåede ikke indsamlingens deadline den 11. januar. Hun er nemlig i fuld gang med at arrangere en stor foredragsaften, hvor en ekspert i personlighedsudvikling har sagt ja til at tale gratis, og hvor indtjeningen fra billetsalget skal gå til indsamlingen. Anita Ernst håber på, at aftenen vil kunne indbringe omkring 30.000 kroner, der så skal lægges oven i de 58.931 kroner, som Sanne Stenia Andersens netværk i øvrigt allerede har samlet ind.

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.