Gå til hovedindhold

Bred politisk opbakning til at styrke retssikkerheden i kommunerne

18. juli 2017
Kort fortalt

Kommunerne taber næsten hver anden ankesag fra borgerne - nu vil politikerne styrke retssikkerheden, skriver dagbladet Politiken i dag. "En glædens dag" kalder Scleroseforeningens ledende socialrådgiver Nadia Buchard nyheden, der har sat dagsorden i medierne hele dagen.

Thumbnail

År efter år har tal fra Ankestyrelsen dokumenteret det sort på hvidt, og det samme har tal fra Scleroseforeningen og en række andre organisationer: Kommunernes afgørelser på socialområdet er så behæftede med fejl, at det har alvorlige konsekvenser for retssikkerheden for borgere, der på grund af sygdom eller handicap har brug for - og ret til - praktisk eller personlig hjælp og støtte for at få hverdagen til at fungere.

Hidtil har politikerne været afholdende med at gribe ind over for det, der af blandt andet Advokatrådet er blevet omtalt som og advaret mod som en "grænsesøgende afgørelsespraksis". Men nu ser piben altså ud til at få en anden lyd.

I dagens Politiken kommer det Radikale Venstre med et udspil på 10 konkrete forslag til en opstramning over for kommunerne for at få dem til at tage ved lære af og rette ind efter Ankestyrelsens mange omgørelser af kommunernes afgørelser på socialområdet. Og det radikale forslag om en strammere kurs over for kommunerne for at styrke retssikkerheden for borgerne i mødet med kommunen møder bred politisk opbakning i Folketinget.

"Nok er nok"

Politikernes vilje til at sætte ind over for kommunerne glæder Scleroseforeningens ledende socialrådgiver Nadia Buchard, der også er blevet interviewet af Danmarks Radio i forbindelse med Radioavisens og TV-avisens dækning af nyheden:

"Jeg vil kalde det intet mindre end en glædens dag i dag. For jeg tror, at det må være første gang, vi oplever, at der er politisk konsensus blandt Folketingets store partier om, at "nok er nok", når det kommer til kommunernes mange fejlafgørelser. Det er et kæmpeproblem, som vi i årevis har ikke bare påpeget, men dokumenteret sort på hvidt ved hjælp af de mange, mange henvendelser, vi fortsat får her 10 år efter kommunernes overtagelse af området. Det er henvendelser fra medlemmer, der er kommet i klemme i systemet, og som må gå hele klagevejen for at få den hjælp, de har brug for og krav på at få for at kunne klare hverdagen. Det er fantastisk, at der i dag er bred politisk opbakning til, at retssikkerheden skal styrkes for disse borgere. Men jeg synes også, at det er på sin plads at få understreget, at det så absolut især skyldes de Radikales socialordfører Marianne Jelved og Dansk Folkepartis Karina Adsbøl, at det nu er lykkedes. De to har kæmpet utrætteligt for at nå hertil."

Læs mere om de Radikales konkrete forslag og om de øvrige politiske partiers opbakning i dagens Politikens her.

Læs mere om retssikkerhedsproblemerne i landets kommuner i Scleroseforeningens tema om retssikkerhed i medlemsbladet fra april 2016, fra side 15 her.

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.