Gå til hovedindhold

Det mener scleroseforeningen om cannabis

10. oktober 2017
Kort fortalt

Scleroseforeningen mener, at danske politikere bør lytte til patienterne og de udenlandske erfaringer med medicinsk cannabis.

Scleroseforeningen ønsker, at de sclerosepatienter, som i invaliderende grad lider af symptomer som smerter og spasmer, skal have mulighed for på lovlig vis at bruge cannabis til lindring af disse symptomer.
Scleroseforeningen er derfor fortaler for, at det skal være muligt for læger på en kontrolleret måde at udskrive cannabisprodukter til medicinsk brug til de patienter, som ikke opnår lindring ved anden medicinsk behandling.


Hvad er cannabis til medicinsk brug?

I Scleroseforeningen skelner vi mellem medicinsk cannabis og cannabis til medicinsk brug.

  • Medicinsk cannabis: Isolerede eller syntetiske aktivstoffer (cannabinoider) og lægemidler, som indeholder disse aktivstoffer. Medicinsk cannabis er tilladt i visse tilfælde i Danmark i form af fx Marinol og Sativex.
  • Cannabis til medicinsk brug: Et cannabisprodukt (fx tørrede plantedele i pulverform), som ikke er indregistreret som medicin, men som kan sælges som et beskyttet varemærke, hvilket for eksempel sker i Holland. Dette er pt. ikke lovligt i Danmark.

Erfaringer fra både Danmark og udlandet viser, at mange patienter oplever lindring fra cannabisplanten, som de ikke opnår ved konventionel medicin; heller ikke den medicin, som indeholder isolerede eller syntetiske aktivstoffer fra cannabis. Dette skyldes formentlig, at cannabisplanten er kompleks og sammensat af mange aktive såvel som passive stoffer, som har en samlet effekt, og denne effekt opnås ikke, når de enkelte aktivstoffer isoleres.


Derfor skal cannabis til medicinsk brug lovliggøres:

  • Patienter, som i forvejen er svært belastede af deres sygdom, skal ikke kriminaliseres og stigmatiseres, fordi de opsøger cannabis som en sidste udvej til lindring af invaliderende symptomer.
  • Mange patienter oplever lindring fra cannabis, som de ikke opnår ved konventionel medicin; heller ikke den medicin, som indeholder isolerede eller syntetiske aktivstoffer (cannabinoider), så som Sativex og Marinol.
  • Cannabis skal kunne bruges under kontrollerede forhold, hvor fagpersoner kan vejlede den enkelte patient om dosis og indtagelsesform, samt holde øje med eventuelle bivirkninger.
  • En lovliggørelse vil muliggøre kontrol med kvaliteten af produktet. I Holland produceres cannabisprodukter under kontrollerede forhold af producenten Bedrocan BV.
  • Intet tyder på, at cannabisplanten inden for den nærmeste fremtid kan godkendes som et decideret lægemiddel. Vi mener ikke, at patienter, der lider af smerter, stærke spasmer osv, kan vente på den forskning, som vil være nødvendig for at kunne godkende cannabisplanten som et lægemiddel.
  • En lovliggørelse af cannabis til medicinsk brug under kontrollerede forhold vil åbne op for muligheden for at forske i dens virkning.
  • Ifølge det hollandske sundhedsministerium er små doser cannabis tilstrækkeligt til at opnå den ønskede, lindrende effekt. Derfor tåler patienterne det generelt godt og der ses sjældent alvorlige bivirkninger eller afhængighed.

Scleroseforeningen anbefaler ikke rygning af cannabis

Rygning af cannabis er skadeligt for lungerne på samme måde som cigaretrygning. Derfor anbefaler Scleroseforeningen ikke at cannabis til medicinsk brug indtages via rygning. Der findes forskellige andre indtagelsesmuligheder, herunder som te, i kapsler, som en olie, eller ved inhalering ved brug af en fordamper.

Der er ingen kommentar endnu