Gå til hovedindhold

Husk at indberette bivirkninger ved medicin

9. april 2013
Kort fortalt
Det er alt for få danskere, der er klar over, at de selv kan melde deres medicinske bivirkninger til Sundhedsstyrelsen. Indberetninger fra medicinbrugere og deres pårørende er ellers vigtige i arbejdet for at højne medicinsikkerheden.

Sidste år var der kun 4000 indberetninger om uventede bivirkninger af medicin, og det var kun en femtedel af dem, der kom fra medicinbrugere og pårørende. De resterende 80 % kom fra læger eller andre sundhedsprofessionelle.

”Det er meget værdifuldt for os at få indberetninger fra brugerne selv, for de giver os et mere nuanceret billede af bivirkningerne ved en type medicin. Vi vil især gerne have flere indberetninger af uventede bivirkninger. Altså dem der ikke står på indlægssedlen, eller som lægen ikke har fortalt om,” siger Hele Harder, der er afdelingsleder for Overvågning af Bivirkninger og Lægemiddelsikkerhed hos Sundhedsstyrelsen.

En af de måder Sundhedsstyrelsen reagerer på, hvis der opleves alvorlige eller uventede bivirkninger ved bestemte præparater, er ved at orientere læger og patientforeninger. I nogle tilfælde kan indberetninger også føre til ændringer i indlægssedlen eller til at et præparat helt tages af markedet.

I morgen onsdag den 10. april kan man også få tjekket sin medicin på apotekerne, hvis man tager mindst fem forskellige slags. Det kræver blot, at man tilmelder sig et medicintjek på det pågældende apotek.

 

Du kan indberette din medicin her.

Du kan tilmelde dig medicintjek her.

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.