”Jeg mener godt, at du må skræmme nogle dates væk”
Det er helt naturligt, at følelserne presser på, når du vælger at fortælle din date, at du har sclerose. Men hvorfor skal du overhovedet fortælle det, og hvordan bliver du bedre til det? Det giver datingcoach Jens W. Pedersen et bud på.

”Du bliver nervøs for, hvad der sker, når du fortæller din date, at du har sclerose. Bliver du så afvist?,” siger datingcoach og forfatter Jens W. Pedersen.
Men det er faktisk ganske almindeligt, at følelser som nervøsitet, angst og bekymringer buldrer frem i kroppen, når du skal mødes med en date.
”Det er ligesom en del af spillet,” forklarer Jens W. Pedersen.
”Og hvis du ikke havde haft sclerose, så var der nok noget andet, der ville gøre dig nervøs. Men det hjælper jo ikke på, at det selvfølgelig kan være svært at fortælle om sin sygdom, når man dater,” fortæller han.
Det er ok at skræmme
De er bange for, at det skræmmer en potentiel partner væk. Det siger seksten procent af dem, der er i en ny undersøgelse fra Scleroseforeningen, fortæller, at de holder sclerose skjult, når de dater.
Men det bør man ikke være bange for, hvis man spørger datingcoach Jens W. Pedersen.
”Du skal prøve at vende den om, så det ikke handler om dig, men om hvorvidt den person, som du dater, er en, der kan rumme, at du har en sygdom, og som alligevel er interesseret i dig. Det handler om at finde ud af, om personen er værd at investere sin energi i. Så jeg mener godt, at du må skræmme nogen væk, for hvis ikke de forkerte bliver det, så ender du nok i et forhold, der ikke er særlig optimalt,” forklarer han.
Fordele for dig og daten
Sandheden om sygdommen skal jo frem på det ene eller andet tidspunkt, og får man det sagt tidligt, bliver der hurtigere sorteret fra blandt dem, der alligevel ikke kan rumme, at du har sclerose.
Og det kan være en fordel, både for dig selv og din date, mener Jens W. Pedersen.
”Hvis du først får sagt det, når i har datet et stykke tid, så er der jo en større chance for, at du har opbygget mange følelser for den her person. Derfor bliver du meget mere såret, hvis han eller hun vælger at trække sig, når du fortæller om sclerosen.”
”Og på den anden side kan personen, som du dater, føle, at du har ført ham eller hende bag lyset, fordi du har hemmeligholdt den information i et stykke tid. Det er en rigtig dårlig begyndelse på et forhold,” udtrykker han.
Øvelse gør mester, siger man
Men er det virkelig nødvendigt at fortælle sin date om noget, der kan føles så personligt som en sygdom? Det kommer helt an på, hvor seriøst du vil det, mener Jens W. Pedersen.
For det er selvfølgelig hårdt, hvis udmeldingen ender i en afvisning. Derfor kan det være en god idé at øve sig i både datingdelen og dét, at fortælle om sin sclerose.
”Hvis du har svært ved at konfrontere de følelser, der er forbundet med at date, kan en mulighed være, at du prøver at date for sjov,” svarer Jens W. Pedersen og fortæller om en ung kvinde, som han tidligere har coachet.
Dating-for-sjov
”Hun skrev med fyre på nettet, som inviterede hende ud. Hver gang sagde hun ja til at mødes, men når dagen så kom, fik hun kolde fødder og meldte fra. Det gjorde hun gang på gang,” forklarer han.
”På et tidspunkt var der så en fyr, som hun slet ikke var interesseret i, der inviterede hende ud. Ham turde hun godt at mødes med, fordi hun på forhånd vidste, at der ikke ville blive noget alvorligt imellem dem, og fordi hun kunne være ligeglad, hvis det ikke blev en succes. Det viste sig så, at de blev kærester, men det er jo ikke pointen.”
Når du lægger det alvorlige og bekymrende ved at date til side, kan du lettere afprøve og få noget erfaring med det, du synes, er svært, lyder hans pointe. For hvad kan der egentlig ske, hvis daten kikser, når det alligevel ikke er seriøst?