Paralympiske Lege, DR og Anders Kolbo

Anders Kolbo har dyrket sport altid. Fodbold, badminton og bordtennis. For 10 år siden fik han konstateret sclerose, og de sidste seks år har han brugt kørestol. Men kørestolen betyder nu ikke, at det er slut med sport.
Han har spillet kørestolsbasketball, kørestolsrugby og bordtennis. Nu spænder han håndcyklen til kørestolen og kører lange ture i og omkring Aarhus. Og så skal han en tur med DR Sporten til Rio de Janeiro i Brasilien for at dække de Paralympiske Lege i 2016.
Verdens næststørste sportsbegivenhed
De Olympiske Lege i London i 2012 tiltrak 4 milliarder seere. De Paralympiske Lege trak hele 3,8 milliarder seere på verdensplan. Og det til trods for, at der var over dobbelt så mange atleter og mere end tre gange så mange mediefolk til stede ved OL.
I 2012 blev der også lavet TV fra legene i Danmark. Der blev sendt live fra London på den nu lukkede kanal DR HD, og der var et kvarters sammenklip på DR1 hver aften.
I alt blev det til 70 timers tv, hvilket er meget mere, end der nogensinde før er blevet vist. Men i forhold til Storbritannien er det ingenting. De viste mere end 400 timers tv fra de Paralympiske Lege. Så noget tyder på, at der er stor interesse i handicapidræt.
DR vil satse endnu mere på dækningen i 2016. Anders mener, at det er både positivt og tiltrængt, at DR vælger at prioritere de Paralympiske Lege.
”I sommers var der verdensmesterskab i kørestolsrugby i Odense. Det tror jeg ikke, der er ret mange uden for handicapidrætten, der ved. Jeg tror heller ikke, der er mange, der kender en eneste af de atleter, der stillede op til legene i London i 2012. Men dem, der stiller op, gør det ikke bare for sjov. Det er seriøse, ambitiøse og lige så dygtige atleter som dem, der stiller op til OL,” siger han.
Sport og berøringsangst
DR Sporten har ledt efter personer med handicap, som sammen med det øvrige presseteam skal løfte opgaver som studieværter og reportere. Efter ansøgningsrunde og castings, endte valget med Anders, der til daglig arbejder som projektkonsulent i JS Danmark.
”Jeg elsker sport, og jeg har altid været interesseret i medieverdenen, så for mig personligt er det en spændende tid, jeg går i møde. Samtidig mærker jeg en del berøringsangst overfor handicap i hverdagen, så hvis jeg kan være med til at nedbryde nogle af de tabuer, der er forbundet med at have et handicap, så ville det jo virkelig være fedt. Jeg oplever ind imellem, at folk ikke rigtig ved, hvad de skal gøre af sig selv, når de møder mig for første gang. Skal de holde døren, eller skal de hellere træde lidt i baggrunden?,” siger han.
Ingen galionsfigur
”Jeg er forberedt på, at der nok skal være nogen der tænker, at DR har ansat en handicappet, bare fordi det ser pænt ud på papiret. Men det bekymrer mig slet ikke. Jeg tænker omvendt, at det er helt oplagt, at vælge én med et handicap til at formidle fra legene. Jeg vil gerne være med til at vise, at man, nærmest uanset hvad, kan komme helt til tops i sport, og at handicap derfor ikke bør være nogen hindring i forhold til at leve det liv, man gerne vil.”
Og det med at leve det liv, man gerne vil, er et princip, som Anders i den grad lever efter. I 2010 tog han med sin far og søster til USA, hvor kørestol og bagage blev smidt i en autocamper, og forude lå fire ugers roadtrip fra Chicago til Las Vegas og senere San Francisco.
”Det var ret nyt med kørestolen, og jeg var selvfølgelig temmelig spændt på, hvordan det skulle gå. Men jeg klarede både campingpladser, storbyer, ørkenområder og nationalparker med temmelig ujævnt terræn. Jeg fandt ud af, at selvom jeg er blevet kørestolsbruger, så er der ikke noget, der skal have lov at begrænse mig. Der er ikke forhindringer, men udfordringer. Og udfordringer er der masser af, men jeg tager dem én efter én. Går det ikke, så går det ikke, og så må jeg finde en løsning på det. Sværere er det egentlig ikke.”
Lyst til sport – igen
Turen tværs gennem USA blev et vendepunkt for Anders, der i årene op til brugte en del kræfter på at erkende sit nye liv med sclerose.
”Da jeg fik sclerose, fokuserede jeg meget på det, jeg ikke kunne mere. Jeg kunne ikke spille fodbold eller badminton, og det fik lov at fylde rigtig meget. Men efterhånden som tiden gik, gled tankerne stille og roligt mere og mere i baggrunden. I dag tænker jeg ikke over det, jeg ikke kan. Jeg vil rigtig gerne have så meget ud af livet, som muligt, så derfor hjælper det ikke at bruge tid og energi på det, jeg ikke kan mere. Det var også, da jeg nåede til den erkendelse, at jeg begyndte at dyrke sport igen. For selvfølgelig kan jeg dyrke sport – det er bare noget andet sport,” siger han.
Frem mod Paralympiske Lege
Forude venter Anders et uddannelsesforløb i journalistik på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, reportageture med sportsværter og redaktionsmøder, så han kan blive så godt klædt på som muligt, inden det hele går løs den 7.-18. september i Rio de Janeiro.
”Jeg er rigtig spændt, og jeg glæder mig. Jeg kan knap forestille mig, hvordan det kommer til at føles, men det er helt sikkert en spændende tid, der kommer,” siger han med tydelig begejstring i stemmen.