Gå til hovedindhold
TemaRetten til at være familieSe hele temaet

Ret til at være forældre

11. august 2014
Kort fortalt
Forældre med handicap har ret til støtte til at være forældre. Det fastslår FN’s Handicapkonvention. Men den ret kan være svær at komme igennem med i kommunerne. Blandt andet fordi den danske lovgivning på området ikke er tydelig. Det konkluderer en ny rapport, som Scleroseforeningen har bidraget til.
Thumbnail Rapporten er udgivet af Institut for Menneskerettigheder og indeholder en analyse af menneskeretlige bestemmelser og af forpligtelser i den danske lovgivning i forhold til at yde støtte til forældre med handicap. 

Fatale konsekvenser

Manglende støtte til at være forældre kan i sidste ende medføre unødvendige tvangsbortadoptioner af børn af forældre med handicap. Rapporten gennemgår en række eksempler på sager, hvor forældre med handicap har fået tvangsfjernet deres børn, uden at det på forhånd er blevet undersøgt, om de med den rigtige støtte kunne have udfyldt forældrerollen.Lev med sclerose har talt med Scleroseforeningens social- og handicappolitiske konsulent, Bente Röttig, der har bidraget til rapporten – blandt andet gennem en afdækning af den danske sociallovgivnings muligheder i forhold til FN’s Handicapkonventions forpligtelse til at beskytte familielivet for mennesker med handicap.

Hvad er det for en rapport?

Bente Röttig (BR): Det er en meget vigtig rapport, som med grumme eksempler viser, at kommunerne ikke har øje for kompensation til forældreopgaver. Der er endda forældre med handicap, der har fået frataget deres hjælperordning forud for en forældreevneundersøgelse, fordi det ellers ville være snyd! Og hvor der altså bevidst ses bort fra, hvordan det ville se ud, hvis forælderen blev kompenseret for sit handicap. Der er også eksempler, hvor kommunen vil fjerne et barn fra hjemmet, fordi det ikke kan have godt af at se på en mor med handicap. Underforstået: Jeg bliver bange af at se på dig, så gør dit barn sikkert også. Og hvor man må spørge: Er vi i 1950’erne? Er vi i Rumænien? Eller er vi i Danmark? Det er grufuld læsning!

Hvorfor er det et område, Scle­rose­foreningen har særlig viden om?

BR: En stor del af vores medlemmer er i den alder, at de er en børnefamilie, når de får sclerose. Derfor har de om nogen brug for, at denne rettighed bliver respekteret. 

Hvad skyldes kommunernes manglende øje for denne ret?

BR: Den danske lovgivning giver faktisk mulighed for, at forældre med handicap kan få støtte til at udfylde forældreopgaver. Men den indeholder ikke – som i bistandslovens tid – en entydigt formuleret ret til at få denne støtte. Derfor varierer det meget, hvilken hjælp forældre med handicap får, hvis de overhovedet får nogen.

Hvad har Scleroseforeningens bidrag været?

BR: I forbindelse med rapporten har der været nedsat en følgegruppe af folk, der kender til denne problemstilling i virkelighedens Danmark, og den har jeg på Scleroseforeningens vegne deltaget i. Jeg har bidraget med konkrete erfaringer med at få hjælp til forældrerollen, når man har sclerose. Og så har jeg bidraget til den lovgivningsmæssige afdækning i rapporten. I Scleroseforeningen havde vi allerede afdækket den lovgivningsmæssige del og var i dialog med Folketingets socialudvalg om samme problemstilling. Rapportens anbefalinger er da også helt i tråd med de anbefalinger, Scleroseforeningen har givet til Folketinget, og som er at samle de mange bestemmelser, der i dag er spredt ud over forskellige kapitler i den danske servicelov, i en bekendtgørelse, der præciserer retten til støtte til forældreopgaver for forældre med handicap. 
Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.