Gå til hovedindhold

Sclerosebehandling viser langvarig effekt

25. september 2014
Kort fortalt
Nye resultater viser, at syv ud af ti, der får infusionsbehandlingen Lemtrada oplever en opbremsning eller forbedring af deres sygdom. Behandlingen, der har skrappe bivirkninger, er dog forbeholdt de få

De nye forskningsresultater omkring Lemtrada blev offentliggjort på den nyligt afholdte sclerosekongres ECTRIMS i Boston, USA.

Lemtrada eller Alemtuzumab, som det aktive stof i præparatet hedder gives som infusion over fem dage. Derefter får patienterne ikke mere medicin før tolv måneder efter, hvor de får en infusion med stoffet i tre dage. Alemtuzumab, der er et antistof virker ved, at det mindsker antallet af de immunceller, der menes at være ansvarlig for den betændelsestilstand, der sker ved sclerose.

Effekten holder sig

Medicinalvirksomheden Genzyme, der står bag Lemtrada, har fulgt patienter, der har fået deres infusioner to år i træk i yderligere to år og sammenlignet patienterne med andre, der i stedet fik interferonpræparatet Rebif.

Her så de, at syv ud af ti patienter ikke havde behov for yderligere behandling i år tre og fire, fordi effekten stadig holdt sig. Studiet viste også, at godt syv ud af ti patienter oplevede en opbremsning eller en forbedring af deres sygdom, når de fik målt deres invaliditet målt ud fra den såkaldte EDSS-skala. Det vil sige, at deres EDSS-points ikke blev højere eller ligefrem faldt i løbet af de fire år, de blev fulgt.

Anden medicin skal afprøves først

I Danmark tilbydes Lemtrada kun som anden eller tredjevalgsbehandling, det vil sige, at patienter skal afprøve andre lægemidler uden effekt, før de kan tilbydes præparatet. Det skyldes, at det kan medføre kraftige og alvorlige bivirkninger. Behandlingen med Lemtrada medfører en øget risiko for infektioner, og 35 procent af patienterne får sygdomme i skjoldbruskkirtlerne og nogle patienter får blødningstendenser. Bivirkningerne ses ofte først efter nogle år, derfor skal de patienter, der behandles med Lemtrada følges tæt med månedlige kontroller i fire år.

Kun få danske patienter i behandling

På dansk Multiple Sclerose Center (DMSC) på Rigshospitalet, hvor man indtil nu har behandlet seks patienter med Lemtrada, siger professor Per Soelberg Sørensen til avisen ”Dagens Medicin”:

”Bivirkningsfrekvensen ved behandling med Lemtrada er betydelig. I Danmark har vi lagt os fast på en behandlingsstrategi, hvor anden behandling skal forsøges først, fordi patienterne måske ikke har brug for en så kraftig og bivirkningsfyldt behandling.”

Per Soelberg Sørensen følger dog også med stor interesse de nye resultater for Lemtrada.

”Det er vigtig viden, fordi vi nu har fået bekræftet, at behandlingen er effektiv, har en langvarig effekt, og bivirkningsprofilen er ikke ændret. Meget få patienter starter på anden behandling, viser de resultater, der nu er præsenteret,” siger han til ”Dagens Medicin”.

 

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.