Gå til hovedindhold

Sclerosemedicin tatoveres ind i huden

27. oktober 2016
Kort fortalt

En midlertidig ’tatovering’ i huden kan i fremtiden blive det synlige bevis på en ny behandling mod sclerose. Forskere har netop vist, at antioxidanter, der frigives i nanopartikler lige under huden, kan bremse skadelige T-celler.

Thumbnail

Et lille prik, der efterlader en midlertidig sort plet i huden, kan blive det nye ’tatoveringsvåben’ mod autoimmune sygdomme, herunder sclerose. 

Den midlertidige tatovering opstår, når særlige nanopartikler beklædt med antioxidanter, injiceres lige under huden og langsomt frigives til lymfen i stedet for til blodet.  

Der er med andre ord tale om en ny måde at sende immunmodulerende medicin ind i kroppen på. 

Nanopartikler beklædt med antioxidanter

Det er forskere fra Rice University i Houston, USA, der står bag udviklingen af de opløselige nanopartikler. De har netop offentliggjort deres resultater fra laboratorieforsøg og i forsøgsmus i tiddskriftet Nature.

De små partikler består bl.a. af et antioxidant-middel kaldet polyethylenglycol (PEG), der har vist sig at kunne nedbryde frie radikaler som superoxider. Superoxid er en fri radikal, som T-celler bruger som våben til at punktere uønskede mikroorganismers cellevæg. 

Fjerner T-cellers aktive våben 

Forskerne påviste i laboratorieforsøg, at de PEG-beklædte nanopartikler optages af T-celler og formår at fjerne superoxid fra T-cellerne. Det forhindrer T-cellerne i at blive aktive, og hæmmer deres funktion, men uden at slå dem ihjel. 

I mange autoimmune sygdomme, herunder sclerose, er det især de overaktive T-cellers skadelige angreb på kroppens celler, man ønsker at stoppe.

Forbigår resten af immunsystemet

I forsøgsmus med scleroselignende sygdom viste det sig overraskende, at når nanopartiklerne blev injiceret lige under huden, blev de kun optaget af T-celler, mens de andre immunceller, som B-celler og makrofager, blev forbigået.

Derudover formindskede behandlingen dén inflammation som T-cellerne forvoldte i musene.

Evnen til på den måde selektivt kun at ramme én type immuncelle, giver denne form for behandling en fordel: 

Resten af kroppens immunsystem forbliver intakt. Ofte vil nuværende immunmodulerende medicin ramme mange komponenter af immunsystemet, hvilket giver utilsigtede bivirkninger og et ’forkølet’ immunforsvar.

Opløses naturligt i kroppen

I løbet af et par dage opløses nanopartiklerne i T-cellerne, hvilket er yderst gunstigt: Det er nemlig vigtigt, at medicin kun er i kroppen længe nok til at have en virkning, men ikke så lang tid at det skaber problemer.

Det giver bedre kontrol med hvor meget medicin, der er i kroppen i hvor lang tid. 

Den mørke plet i huden forsvinder langsomt i løbet af en uge i takt med at nanopartiklerne frigives, men injektionen kan med fordel gives på skjulte hudområder, så man undgår synlige pletter. 

Mere tilgængeligt lige under huden

I forsøgsdyr var der ingen tegn på akut forgiftning. Samtidig viste det sig, at nanopartiklerne er lettere tilgængelige for T-cellerne, og de forbliver længere tid i kroppen, hvis de frigives lige under huden fremfor i blodbanen. 

Forskerne er meget begejstrede og overraskede over, hvor brugbar den nye teknik ser ud til at kunne blive til at bremse overaktive T-celler. Næste skridt bliver at undersøge metoden i mennesker.

Man kan læse mere om studiet her.

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.