Gå til hovedindhold

Stamceller fra tandkød kan bremse sclerose i mus

29. januar 2016
Kort fortalt
En ny type stamceller udvundet fra tandkød kan muligvis bremse sclerose. Stamcellerne kan specialisere sig til forskellige typer nerveceller og modulere immunsystemet. Forsøg har vist, at stamcellerne kan stoppe udviklingen af scleroselignende symptomer i mus.
Thumbnail

En særlig slags stamceller, såkaldte mesenkymale stamceller isoleret fra tandkødet, har potentialet til at blive et nyt terapeutisk middel mod sclerose.

Et forskerhold fra Italien har netop vist, at stamcellerne formår at bremse progressionen af den scleroselignende sygdom i mus, kaldet eksperimentel autoimmun encephalomyelitis (EAE).

Stamceller fra tandkød fremfor knoglemarv

Isolering og dyrkning af stamceller fra især knoglemarv nyder stor årvågenhed i disse år. Der ligger et kæmpepotentiale i at kunne udnytte stamcellers evne til reparation af hjernevæv og øge remyelisering. 

Mesenkymale stamceller er kendt for at kunne omdannes til mange forskellige typer nerveceller, og formodes at kunne påvirke immunsystemet til at forbedre remyelisering og reparation af hjernelæsioner. Men hvordan det i så fald sker er uvist.

Ikke desto mindre, er tandkødet en lettere tilgængelig kilde til disse stamceller end knoglemarven, hvilket også vil betyde et langt mindre besværligt og risikabelt indgreb for patienter.

Stamceller hæmmede inflammation og mindsked symptomer i mus

De italienske forskere satte sig for at undersøge disse stamcellers terapeutiske muligheder i sclerose. Forsøgsmus med EAE fik indsprøjtet de oprensede stamceller, og efter en inkubationstid på 56 dage, blev musenes rygmarv og hjernevæv undersøgt.

Resultatet viste, at behandlingen med stamcellerne mindskede de kliniske symptomer, bremsede demyelinisering, samt nedsatte mængden af infiltrerende immunceller i rygmarv og hjernevæv. Samtidig hæmmede stamcellerne effekten af forskellige betændelsesmolekyler og inflammationsceller i hjernevævet.

Potentiale i sclerose

På baggrund af dette, konkluderer forskerne, at mesenkymstamceller fra tandkødet har en nervebeskyttende effekt i mus mod den scleroselignende sygdom, EAE.

Om lignende forhold gør sig gældende hos personer med sclerose er dog for tidligt at gisne om. Dog peger resultaterne på, at transplantation med disse stamceller kan have et potentiale til at bremse udviklingen af sclerose.

Man kan læse mere om forskningen her: http://www.stemcellres.com/content/7/1/1#

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.