Gå til hovedindhold

Stor millionbevilling til forskning i immunforsvarets fejl

19. marts 2015
Kort fortalt
Lundbeckfonden giver 45 millioner til forskning, der også kommer mennesker med sclerose til gavn
Thumbnail

De mange millioner skal bruges til at nærstudere slimhinden i vores tarme og dens samspil med vores immunsystem. Projektet skal sikre bedre behandling af kroniske sygdomme, der skyldes nedbrud i vores immunforsvar. Herunder sclerose.
”Slimhinden i vores tarme er den største overflade i kroppen, og den er konstant udsat for fremmed materiale fra vores fødevarer og de hundrede tusinde milliarder eller to kilo mikroorganismer, der lever i vores tarme. Vi er derfor helt afhængige af immunsystemets evne til at håndtere alt dette, og nedbrud i disse mekanismer kan resultere i, at vi får kroniske inflammatoriske sygdomme som betændelse i tyndtarmen (Crohns) og tyktarmen (colitis ulcerosa), leddegigt, psoriasis og sclerose,” forklarer William Winston Agace. Han er professor i slimhindeimmunologi ved DTU Veterinærinstituttet og leder af det nye projekt.

Ekspertise samles

William Winston Agace forventer, at studierne vil identificere nye mulige angrebspunkter til behandling af tarmsygdomme som Crohns og colitis ulcerosa, og at denne nye viden også vil være vigtig i forhold til forståelse og behandling af andre kroniske inflammatoriske og autoimmune sygdomme.
“De forskellige faktorer i det lokale mikromiljø i tarmen er mistænkt for at spille en afgørende rolle i reguleringen af immunforsvarets reaktioner – både når det rammer rigtigt og forkert. Men der er stort set ingen viden om de specifikke signaler, der styrer reguleringen i tarmen. I dette projekt samler vi derfor ekspertise inden for både slimhindeimmunologi, mave-tarmsygdomme, proteiner og systembiologi for at kortlægge signalerne,” forklarer William Winston Agace.

Fem-årigt projekt

Forskningschef Anne-Marie Engel fra Lundbeckfonden understreger, at det er meget væsentligt at styrke den immunologiske forskning både i tarmen og i centralnervesystemet, da det er tiltagende klart at immunologiske processer spiller en betydelig rolle i mange alvorlige sygdomme.
Projektet bærer navnet ”Regional immune-modulation of mucosal inflammation” (RIMMI) og løber over fem år.

 

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.