Gå til hovedindhold

Tredje fase af D-vitaminprojekt er nu i gang

15. juli 2014
Kort fortalt
Sidste fase af et tre-årigt langt D-vitaminprojekt er skudt i gang. Her skal klarlægges, om særlige gener af betydning for D-vitamin stofskiftet, solvaner og andre miljøfaktorer af betydning for vitamin D niveauet spiller en rolle for i hvilken alder, man får sclerose

Forskningsstøtte 2014: Meget tyder på, at D-vitamin niveauet i blodet både har indflydelse på risikoen for at få sclerose og også kan påvirke sygdomsforløbet. Spørgsmålet er bare hvordan?

Det spørgsmål har man blandt andet i Dansk Multipel Sclerose Center på Rigshospitalet forsket i de senere år, og her i 2014 har projektet fået 520.120 kroner af Scleroseforeningen til den sidste del af undersøgelsen.

Det er ph.d.-studerende Julie Hejgaard Laursen, der står for den praktiske udførelse af projektet under vejledning af blandt andet overlæge og forskningslektor Annette Oturai.

Bekræftelse af gentyper

I det sidste år af sin ph.d.-uddannelse kigger Julie Hejgaard Laursen på risikogener og risikofaktorer for D-vitaminmangel og undersøger, hvad de betyder for, i hvilken alder man får sclerose.

”I den første del af vores D-vitamin studie undersøgte vi, hvilke genetiske- og miljøfaktorer, der har indvirkning på D-vitaminniveauet hos patienter med sclerose. Vi undersøgte 1497 danske sclerosepatienter og fandt en sammenhæng mellem D-vitamin niveauet, samt flere gener og miljøfaktorer, som vægt, fiskeindtag og sæson,” fortæller Julie Hejgaard Laursen.

Gentyperne har været vist i nogle tidligere studier af raske mennesker, men det var vigtigt at få betydningen af dem bekræftet hos patienter med sclerose, for nu ved Julie Hejgaard Laursen, hvilke gener hun skal kigge på i den sidste del af sit studie.

Undersøgelse med mange faktorer

I et stort studie, som forskere fra Dansk Multipel Sclerose Center har bidraget til, har man vist, at variationer i blandt andet gener af betydning for D-vitamin stofskiftet også spiller en rolle for risikoen for at få sclerose. Julie Hejgaard Laursen vil derfor sammenholde alder for sygdomsdebut af sclerose med genvarianterne og med gener associeret med D-vitaminniveauet og flere forskellige miljøfaktorer, der også spiller en rolle for patienternes D-vitaminniveau, for eksempel solvaner og vægt.

”Multipel sclerose er en kompleks sygdom, der opstår som resultat af en uheldig kombination af gener og miljøpåvirkning. Vi undersøger, hvad det har af betydning for alderen for sygdomsdebut afsclerose, hvis man i ungdomsårerne er blevet udsat for forskellige miljø faktorer og/ eller har nogle af de gener, der indvirker på D-vitaminniveauet for på den måde indirekte at kunne afspejle en effekt af D-vitamin ved sygdomsudviklingen af MS” ,” siger Julie Hejgaard Laursen.

Mindre tilskud hjælper

I anden fase af sit ph.d.-arbejde viste Jule Hejgaard, at det har en signifikant betydning for ens scleroseaktivitet, hvis man ligger under Sundhedsstyrelsens anbefalede niveau på 50 nanomol/liter i blodet.

”Vi så en reduktion af attakraten hos patienter med attakvis sclerose, der havde et D-vitamin niveau i blodet på under 50 nanomol/liter, når vi gav dem D-vitamin tilskud.”

Resultaterne af studiet er endnu ikke publiceret, så de nærmere detaljer må vente.

”Det interessante i det er, at vores resultater indikerer, at man som sclerose patient kan gøre noget for sin sygdom med helt rimelige doser D-vitamin, som ikke er forbundet med alvorlige bivirkninger. Der er ellers mange, der mener, at man bør tage meget store doser D-vitamin for at opnå en mulig effekt på sygdomsaktiviteten. Det er dog omdiskuteret, fordi man ikke kender langtids bivirkningerne ved at tage så store doser.
Vores studie tyder på, at hvis man ligger i et D-vitamin niveau under de 50 nanomol/liter, vil det være tilstrækkeligt at tage mellem 50 og 100 mikrogram D3 tilskud om dagen for at kunne påvirke sygdomsaktiviteten. Men før der kan drages endelige konklusioner, må vi vente på resultaterne af nogle store internationale studier, der lige nu er i gang med at klarlægge præcist, hvilke doser af D-vitamin, der er mest effektive og samtidigt ikke er forbundet med alvorlige bivirkninger,” siger Julie Hejgaard Laursen.

Hun regner med at afslutte sine undersøgelser i år, og når de bliver offentliggjort i et videnskabeligt tidsskrift, kan hun gå mere i detaljer med sine resultater. Til den tid vil vi her i Scleroseforeningen skrive en større artikel om emnet.

 

Forskningsstøtte 2014: I en artikelserie hen over juli og august uddyber vi de forskningsprojekter, der har fået støtte af Scleroseforeningen i 2014 hver tirsdag og fredag. Beskrivelsen af det første projekt blev bragt 7. juli.

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.