Gå til hovedindhold

Vi mangler veldokumenteret effekt af cannabis

8. maj 2014
Kort fortalt
Finn Sellebjerg, professor i neurologi ved Københavns Universitet og overlæge på Rigshospitalet ved Dansk Multipel Sklerose Center, vil ikke afvise, at cannabis kan have en gavnlig effekt på mennesker med sclerose – men han mangler veldokumenterede videnskabelige beviser
Thumbnail

Hvordan beskæftiger du dig som læge med cannabis? 

Ulovlige former for cannabis har jeg ingen mulighed for at ordinere, og jeg har heller ikke nogen mulighed for at rådgive omkring det. Hvis folk vil bruge det, så er det deres egen sag, men de er på kant med lovgivningen, og de risikerer at få bøder. Den eneste måde, jeg som læge kan lade folk bruge cannabis som behandling på, det er ved at ordinere de to lovlige præparater, Marinol og Sativex. Og Marinol skal jeg have en udleveringstilladelse til.

Hvorfor er Sativex og Marinol sidstevalg som behandling af sclerosesymptomer?

Fordi effekten ikke er særlig stor i sammenligning med anden medicin. Desuden er det meget, meget dyrt. Når man har andre midler, som er billige og virker hos mange, så er reglen, at de skal prøves først. 

Har du haft nogen patienter, der har efterspurgt de hollandske cannabisprodukter?

Nej, det har jeg ikke. Meget få af mine patienter efterspørger medicinsk cannabis. Men så vidt jeg er bekendt, så er der ikke nogen videnskabelige undersøgelser, der viser tilstrækkelig god effekt af denne hollandske cannabis. Og som læger ordinerer vi ikke præparater, medmindre vi har en veldokumenteret videnskabelig undersøgelse, der viser effekten.

Kan det have gavnlig effekt at bruge cannabis i anden form end Sativex og Marinol?

Jeg kan ikke udelukke, at andre typer cannabis har en gavnlig effekt, men det er ikke noget, der er undersøgt og dokumenteret. Hvis der pludselig kommer nogle gode videnskabelige undersøgelser, der siger, at det virker godt, så vil vi som læger se på det, men vi holder ikke øje med præparater, der ikke har en dokumenteret effekt. Desuden viser undersøgelser, at meget af cannabis’ effekt er placebo.

Hvor meget af cannabis’ effekt er placebo?

I de undersøgelser, som man har lavet af Marinol og Sativex, kan man se, at der er meget placeboeffekt. Patienterne får det bedre, men kontrolgruppen, der får placebo, får det næsten lige så godt. Derfor er effekten meget vanskelig at afdække.  

Der er generelt stor placeboeffekt ved behandling af bl.a. træthed, smerter og spasticitet, det er et fænomen, og sådan er der bare. Så hvis man ikke har et veldokumenteret studie, så ville alt kunne virke. 

Kan det have nogen bivirkninger, at man bruger cannabis ved siden af sin almindelige sclerosemedicin?

Det tvivler jeg på. Men hvis man bruger flere forskellige typer medicin, som påvirker hjernen, så er risikoen for bivirkninger selvfølgelig større, end hvis man kun brugte én slags. 

For mit eget vedkommende har jeg ikke noget imod, at folk gør det, men jeg skal ikke kunne sige, om andre læger har. Jeg synes, det er fint, at man får det at vide som læge. Så kan man om ikke andet rådgive om, hvilke andre muligheder der er.

Vil du anbefale eller fraråde at bruge cannabis?

Ting, der er ulovlige, er man nødt til at fraråde. Men hvis man har erfaring for, at det hjælper én, så kan jeg godt forstå, at man bruger det. 

Ved du, hvor mange der ville have gavnlig effekt af cannabis?

På grund af manglende undersøgelser kan man ­heller ikke sige, hvor stor en del af mennesker med scle­rose, der ville have glæde af det. Men jeg oplever ikke, at der er et kæmpe behov for cannabis, hvor folk står og bare må have cannabisprodukter, fordi det er det eneste, der kan hjælpe dem.

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.