Gå til hovedindhold

Video: Derfor er det vigtigt at lytte til os

30. oktober 2014
Kort fortalt
Mød Lene, Marie og Louise, der hver især har mødt sundhedsvæsenet af forskellige årsager. Fælles for dem er, at de ville ønske, at de i højere grad var blevet hørt og inddraget i behandlingen
Thumbnail

Lene Romer Halby lider af en tarmsygdom, og hun har gennem de sidste fire år været igennem en lang række operationer. På et tidspunkt blev det nødvendigt for hende at få en stomi, men det var svært for Lene at finde ud af, hvilken type stomi der var bedst for hende.

”Jeg havde mellem 10-15 minutter til at beslutte, om jeg ville have et plaster eller en pose på maven. Jeg var ikke blevet orienteret om konsekvenserne ved den ene type stomi frem for den anden, og det viste sig at den type, jeg valgte, var enormt besværlig og meget tidskrævende. Efter et halvt år må jeg give op, og få den anden i stedet. Hvis jeg havde vidst mere, så kunne jeg måske have nøjes med en enkelt stor operation i stedet for to,” siger Lene i videoen, der er produceret af Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet (ViBiS).

Se videoen her: http://vibis.dk/nyheder/hvorfor-er-brugerinddragelse-vigtigt

Louise Rasmussen blev som 15-årig diagnosticeret med anoreksi. Hun blev flere gange tvangslindlagt og fik sondemad gennem næsen.

”Det føltes som et overgreb, når der var fem mennesker, der holdt mig fast seks gange om dagen, mens jeg fik et plasticrør op gennem næsen. I dag kan jeg godt forstå, at det var nødvendigt, men det trak behandlingsforløbet ud, når jeg så personalet som ’de onde’, fordi vi aldrig talte om hændelserne efterfølgende,” fortæller Louise.

Hun mener ikke, at man på sundhedsuddannelserne kan læse sig til alting – brugernes erfaringer er værdifulde, og det er vigtigt både at lytte til og tage ved lære af dem.

 

Marie Lenstrup er gift med John, der har Parkinsons og demens.

”Jeg er blevet inddraget ganske fint som ressource, men jeg er blevet overset som menneske. Pårørende bliver nemlig automatisk inddraget af sundhedsvæsenet som en arbejdskraft, men det er vigtigt også at inddrage os som vidensressourcer. Der er ingen, der ved så meget om min mand, som jeg gør,” siger hun.

Se videoen her: http://vibis.dk/nyheder/kan-paaroerende-ikke-passe-paa-sig-selv

Alle tre videoer er produceret af Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet (ViBiS).

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.