Gå til hovedindhold

10 tips til at pleje din sclerose

25. april 2016
Kort fortalt

Sclerose kan skabe en stor forandring i en persons liv, både fysisk og mentalt. Men her er 10 tips til, hvordan du bedst selv kan lindre og mindske symptomerne i hverdagen.

Thumbnail

Hvad kan du selv gøre i hverdagen for at lindre og mindske symptomerne på din sclerose? Det har den amerikanske sygdomsorganisation, Mayo Clinic, givet 10 bud på:

1) Hvile

Slap af og få rigelig med hvile og søvn. En god nattesøvn kan gøre underværker og styrke kroppens immunsystem. Alle kroppens funktioner virker bedre efter en nat, hvor man har sovet igennem, og personer med sclerose kan have ekstra gavn af regelmæssig hvile, og at få mindst 8 timers nattesøvn.

2) Motion

Bevæg dig. Jævnlig moderat motion er godt for alle, ikke mindst for personer med sclerose. Fysisk aktivitet er den bedste måde at forbedre og styrke muskler, bevægelsesfunktioner, koordination og balance, og ikke mindst immunsystemet.  Afhængig af hvor meget din sygdom begrænser dig, så bevæg dig så meget som muligt. Selv jævnlige gå- og cykelture i frisk luft er gavnligt. Oplever du for meget varme i forbindelse med motion, kan svømning eller andre vandaktiviteter være en god måde at holde kropstemperaturen i ro.

3) Køl ned

Hold dig kølig. Nogle sclerosesymptomer kan forværres når kropstemperaturen stiger, og man kan let blive varm, når man har sclerose. Når det sker, så drik rigeligt med koldt vand, og køl dig ned med forskellige slags køleelementer eller faner.

4) Spis varieret og balanceret

Spis sundt, velbalanceret og varieret. Let, varieret og ikke-forarbejdet kost gør din krop stærkere og i bedre balance, hvilket kan styrke dig mod din sygdom. Køb ind og lav selv mad hver dag, spis regelmæssigt og gerne i selskab med andre.

5) Stress af

Slap af og tag ikke ting så tungt. Symptomer og tegn på sclerosesygdom kan let forværres, hvis du føler dig stresset eller fortravlet. Prøv at koble af, undgå travle hverdage eller svære beslutninger. Foretag noget, der får dig til at slappe helt af, f.eks. yoga, meditation, massage eller blot dybe vejrtrækninger.

6) Oprethold en normal hverdag

Gør som du plejer. Det er vigtigt, at du følger din normale livsstil og daglige aktiviteter så meget som muligt. Forsøg at oprethold en daglig og overskuelig rutine, så du ikke skal tage stilling til for mange forandringer og nye input.

7) Hold tæt kontakt med familie og venner

Venner og familie er de bedste at have omkring sig til hverdag og fest. De skaber glæde og tryghed. Omgiv dig med personer du kan lide og nyd livet. Det vil fjerne de største bekymringer og få din sygdom til at glide i baggrunden.

8) Brug tid på en hobby

Alle brænder for et eller andet, og mange har en eller flere hobbies at gå op i. Selvom du har fået diagnosticeret sclerose, bør du ikke indstille din hobby. Fortsæt som hidtil eller start en ny hobby. At beskæftige sig med en ting man brænder for, er med til at øge livsglæden og fjerne fokus fra sygdommen.

9) Netværk

Meld dig ind i en sclerose-støttegruppe, hvor der er mennsker i samme situation som dig. Det er lettere at dele følelser, få støtte og opnå forståelse fra personer, der oplever de samme problemer som dig. Det kan ofte give dig en styrke og tryghed, og svar på svære spørgsmål, til at stå din sygdom igennem. Støttegrupper kan findes både i dit lokalområde eller på nettet.  

10) Tal med én

Betro dig til en bestemt person. Find en ven, et familiemedlem, en læge eller psykolog, som du kan tale med, og som du føler dig tryg og behagelig med. Det er vigtigt, at du deler dine følelser og bekymringer, så du ikke sidder indebrændt med det hele selv. 

Se mere på Mayo Clinics hjemmeside om selv-pleje af sclerose her

Der er ingen kommentar endnu