Gå til hovedindhold

Det bliver lettere med alderen

27. oktober 2017
Kort fortalt

Der er meget, der forandrer sig, når alderen stiger. Især hvis man ovenikøbet har en kronisk sygdom som sclerose, der skal passe ind i de udfordringer, som årene alene fører med sig. Men nogle af forandringerne gør faktisk livet med sclerose lettere, viser en amerikansk langtidsundersøgelse.

Thumbnail


Det kan måske være svært at se lyset i at blive ældre, fordi du rent fysisk og især med en kronisk sygdom som sclerose, kan opleve nye udfordringer, hvor kroppen ikke vil det samme som før. Men det er ikke alt, der daler, når alderen stiger. Det viser en amerikansk langtidsundersøgelse, hvor ældre med sclerose, igennem interviews, fortæller om deres erfaringer.

Langt de fleste i undersøgelsen mener, at de ældes med succes. Det skyldes i høj grad, at de føler, at deres sclerose er mere tilregnelig, fordi de med årene er blevet bedre til at genkende og takle det at have sygdommen og de symptomer, der følger med.

Men de udtrykker også, at der er vigtige områder i livet, som skal være på plads, før alderdommen med sclerose fungerer optimalt. Det er blandt andet meningsfulde aktiviteter og relationer til andre samt muligheden for fortsat at være uafhængig derhjemme, selvom sclerosen rammer en, og ændrer på noget af det, man tidligere kunne klare.

Fysiske forventninger daler

Fysiske forventninger fra samfundet er noget, flere ældre med sclerose føler, bliver lettere med alderen. Der er i bund og grund færre forventninger og derfor også et mindre pres fra samfundets side, når man bliver ældre, viser samme undersøgelse. Og det kan der være en god grund til, mener psykolog Marianne Kjærem Nielsen.

”De unge, der får diagnosen, har flere sociale problemer. Det kan være rigtig svært at følge med sine jævnaldrende, der drøner rundt i den præstationskultur, som vi har, hvor der skal være styr på børn, parforhold, venner og karriere,” fortæller hun og forklarer, at man med alderen kan leve mere i overensstemmelse med de kræfter, der er, når man også har sclerose.

”Man behøver ikke at præstere på samme måde som tidligere, og måske er børnene flyttet hjemmefra. Så er det kun dig selv og muligvis din partner, som du skal tage dig af. Og det føles måske heller ikke helt så anderledes at have en kronisk sygdom, fordi flere og flere i den alder får forskellige skavanker. Så et eller andet sted bliver sclerosen nok lettere rent psykisk i takt med alderen,” forklarer Marianne Kjærem Nielsen.

Det fylder mindre

Og hvis vi drejer fokusset over på hukommelsen, ser det også ud til, at forandringerne føles mindre betydelige hos de ældre med sclerose. Det er på trods af, at hukommelsen og de kognitive evner faktisk svækkes mere hos dem. Ifølge den amerikanske langtidsundersøgelse skyldes det, at de kognitive forandringer højst sandsynligt ikke har lige så stor en indflydelse på ældre som på den yngre gruppe, fordi forventningerne udefra er dalet, ligesom de fysiske krav er.

Undersøgelsen viser også, at jo længere man har haft sclerose, jo mere sandsynligt er det, at den ældre synes, at de har en bedre hukommelse end hvad plejerne fortæller.

4 Kommentarer
notamember
Mette Bechmann… - 28. oktober 2017

Godt skrevet. Jeg får lyst til at grave dybere i emnet.

notamember
Margrethe M. Thorsen - 3. november 2017

Det var godt at læse. Jeg føler også. det er lettere at leve med det jo ældre jeg bliver. Man accepterer bedre dårlig hukommelse og trætheden

notamember
Poul Erik Kris… - 4. november 2017

Så skal det godt nok snart til at vende, hvis jeg skal nå at blive enig med konklusionerne i denne amerikanske undersøgelse (først tænkte jeg, at undersøgelsen da ikke kan være bredt funderet).
Men der er måske håb forude...

notamember
Annemette - 2. januar 2018

Absolut også min oplevelse, at jeg takler udfordringer bedre, og forventer mindre af min fysiske formåen