Første behandling mod sekundær progressiv sclerose godkendt i USA
Det er intet mindre end skelsættende, at Siponimod i dag har fået tomlen op som den første godkendte behandling mod sekundær progressiv sclerose i USA. Den amerikanske beslutning kan få betydning for afgørelsen af det samme lægemiddel i Europa.
Så skete det! Den amerikanske lægemiddelmyndighed FDA har i dag besluttet, at Siponimod bliver det første godkendte medicin til en gruppe af mennesker med sekundær progressiv sclerose i USA. Og nyheden vækker stor begejstring i Scleroseforeningen.
”Det er et vigtigt gennembrud, at der endeligt er kommet behandling til patienter med den form for sclerose, som der ikke tidligere har været behandling til. Det er endnu kun en mindre gruppe af patienter som vil have gavn af medicinen, men blot det, at der nu endeligt er kommet en behandlingsmulighed til alvorligt syge patienter, er enormt glædeligt,” siger Klaus Høm, direktør i Scleroseforeningen.
Stort fremskridt i behandling
Også førende forsker i sclerose, Alan Thompson, er begejstret over godkendelsen og kalder det håb for fremtiden.
”Mennesker med progressiv sclerose har følt sig lukket ude og ignoreret indtil for nyligt, hvor vi fik godkendt behandlingen Ocrelizumab for primær progressiv sclerose, hvilket kun er en lille gruppe af de, der har den progressive type," fortæller Alan Thompson, professor og formand for den videnskabelige styringskomité i Progressive MS Alliance.
"Så denne godkendelse af behandling for sekundær progressiv sclerose, hvilket er størstedelen med progressiv sclerose, er et enormt stort fremskridt. Den gør, at vi nu kan sige, at det er muligt at behandle alle typer af progressiv sclerose," uddyber han.
Og selvom den nye godkendelse kun gælder i USA, er samme lægemiddel netop nu ved at blive vurderet i Det Europæiske Lægemiddelagentur, der senere i år skal træffe beslutningen om, hvorvidt Siponimod også skal tilbydes på lige fod i Europa. Og en godkendelse som denne i USA, er ofte en indikation af, hvad vi kan vente.
Lovende resultater fra det sidste studie
Den amerikanske beslutning om at godkende Siponimod som behandling til mennesker med sekundær progressiv sclerose, er baseret på et 60 måneder langt studie, der blev offentliggjort sidste år i The Lancet, og som viser lovende resultater.
Resultaterne peger på, at behandlingen kan reducere risikoen for sygdomsforværring med 21 procent sammenlignet med de patienter, der fik placebo.
Og studiet viste også, at de patienter der var i behandling med Siponimod gennemsnitligt oplevede 23 procent mindre forandring i deres hjernevolumen og en reduceret læsionsvolumen.
To godkendte behandlinger til progressiv sclerose
Den lovende nye behandling, som FDA nu har godkendt til en patientgruppe, der ikke findes sygdomsforsinkende medicin til, er det andet lægemiddel, der er blevet godkendt til behandling af progressiv sclerose.
Sidste år var det medicinen Ocrevus, som både FDA og EMA gav tomlen op til som den første behandling mod primær progressiv sclerose.
”Den her godkendelse af den anden behandling mod progressiv sclerose i USA, markerer vigtige fremskridt i imødekommelsen af et behov, som mere end en million mennesker i verden, der lever med progressiv sclerose, har. Derfor er denne milepæl både vigtig og værdig at fejre, selvom der fortsat skal udvikles på området,” udtaler professor Alan Thompson, der er formand for Progressiv MS Alliances videnskabelige styringskomité.
Læs mere om udmeldingen af den nye amerikanske godkendelse LIGE HER
Vidste du, at...
Der er i dag mere end 16.000 danskere med sclerose.
To ud af tre, der får diagnosen, er kvinder
Danmark har verdens 3. højeste forekomst i forhold til indbyggertal
Sclerose rammer typisk i alderen 20-40 år
Mellem 2-3.000 danskere har sekundær progressiv sclerose