Gå til hovedindhold

Ny scanningsteknik bringer os endnu tættere på forandringerne i hjernen

22. januar 2020
Kort fortalt

Blandt de første i verden har forskere fra Hvidovre Hospital afprøvet og undersøgt en ny scanningsteknik, som kan skabe unikke muligheder for personer, der lever med sclerose.

”Vi får lagt flere og flere brikker på plads i det puslespil, som vi har været i gang med længe. Og den her brik er virkelig betydningsfuld,” siger forsker Tim Dyrby og hentyder til en helt ny MR scanningsteknik, som kan bruges til at se forandringer i hjernen, som sclerose forårsager.

Tim Dyrby har, sammen med det svenske firma, Random Walk Imaging AB (RWI) og Dansk Multipel Skelerose Center på Rigshospitalet de seneste fem år stået i spidsen for et forskningsprojekt, der har afprøvet og undersøgt en helt ny MR scanningsteknik, der kan få stor betydning for mennesker med sclerose. 

Og entusiasmen i hans stemme afslører, at resultaterne fra studiet ikke er skuffende.

Trafikprop på hjernebanerne


Sclerose er skyld i forandringer og ødelæggelser i hjernen. Det kan føre til lammelser, kognitive problemer, voldsom træthed og andre neurologiske symptomer.

For at forstå sygdommen og dens udvikling, er det nødvendigt at komme helt tæt på de strukturer, hjernen består af, og som sørger for at sende signalerne rundt. Og det er netop, hvad Tim Dyrby og hans kolleger skaber mulighed for.

Men før vi kan forstå den nye teknik, er der noget andet, vi først skal vide – og det er Tim Dyrby mester til at forklare.

”Forestil dig, at du har et netværk inde i hjernen, som sender signaler rundt. Signalerne drøner afsted, ligesom når du kører på en motorvej. Men pludselig er der hul midt på vejen, og du må sænke farten eller bremse helt op,” siger han og fortsætter:

”Det er nogenlunde det samme, der sker i vores hjerner, når sclerose forårsager skader på nervebanerne. Skaderne, som også kaldes plak, kan forhindre signalerne fra nerverne i hjernen i at fortsætte i det tempo, de normalt gør. Og når det sker, opstår der jo en slags lokal trafikprop nogle steder. De trafikpropper og deres påvirkning af hele hjernenetværket vil vi gerne kunne måle. Det kan nemlig sige noget om, hvilke symptomer man vil opleve, hvorfor symptomerne er så forskellige ved sclerose, og hvilken type af sclerose man har.”

Forstyrrelser sorteres fra


Allerede nu ved man, at skaderne, som sclerose kan forårsage i vores hjernenetværk, er meget forskellige fra person til person. Det kan ses på almindelige kliniske MRI scanninger. 

”Problemet er bare, at den traditionelle scannings-teknik blander hjernens mikrostruktur (red: cellerne i de enkelte hjernebaner) sammen på billeder. Den viser ikke skarpt, hvordan hjernebanerne passerer hinanden på kryds og tværs," forklarer Tim Dyrby. 

”Det forstyrrer altså billedet af, hvad der nøjagtigt foregår i hjernens mikrostruktur, som er det, sclerose påvirker i hjernen. Den nye MR-scanningsteknik, som vi kalder mikroFA, og som vi er de første i verden til at afprøve på en gruppe af mennesker med sclerose, giver os mulighed for, endnu mere præcist at se de forandringer der opstår i hjernen,” uddyber han.

Forudsigelser og bedre behandling


Det helt skarpe fokus, som den MR-scanningsteknik kan stille på hjernens mikrostruktur, kan få stor betydning for personer, der oplever sygdommens aftryk.

Tim Dyrby fortæller, at de har afprøvet MRI-teknik på 67 deltagere, som enten har attakvis sclerose, primær progressiv sclerose eller er raske. Resultaterne slår fast, at teknikken er meget mere præcis.

”Det betyder, at vi nu kan få et mere sikkert billede af sygdomsudviklingen. Måske kan vi endda bruge den til at forudse, hvordan sygdommen vil påvirke, inden det sker, og i fremtiden kan det muligvis også bruges til at vurdere, hvilken medicinbehandling der vil være mest effektiv for det enkelte menneske med sclerose,” pointerer Tim Dyrby.

Forskningen er støttet...

Med lidt over en halv million kroner fra Scleroseforeningen er Tim Dyrby og hans forskerteam nået i mål med at skabe bedre og mere sikre scanningsmetoder. Men økonomisk støtte er ikke det eneste, der er fuldkommen nødvendig. 

Forsker Tim Dyrby forklarer: "Et godt teamwork mellem læger, forskere og patienter er altafgørende. Særligt patienternes engagement er enormt vigtigt at fremhæve, for uden dem ville det slet ikke være muligt at udvikle scanningsteknikker og blive bedre til at opdage og bestemme sygdommens udvikling."

Se mere om projektet her.

Der er ingen kommentar endnu