Gå til hovedindhold

Problemer med eller under sex er ikke ualmindelige og kan skyldes sclerose

23. september 2020
Kort fortalt

Problemer med seksuel tilfredsstillelse er ikke usædvanligt ved sclerose. Det viser ny forskning, der også har undersøgt, hvad der nøjagtig kan føre til seksuel dysfunktion.

Det er ikke usædvanligt, at sclerose påvirker sexlivet og muligheden for at opnå en seksuel nydelse. Seksuel dysfunktion er nemlig et symptom, som mange – både kvinder og mænd – med sclerose oplever. Men hvilke faktorer er det præcis, der kan forringe sexlivet?

Forskere fra Østrig har set nærmere på tre typiske symptomer eller tilstande (find studie nederst i artikel), som sclerose ofte bringer med sig, og som tidligere har indikeret at kunne øge risikoen for seksuel dysfunktion. Nemlig angst, depression og handicapgrad.

Samtidig har et nyt algerisk studie (find studie nederst i artikel) undersøgt problemet blandt kvinder med attakvis sclerose. Og resultaterne fra begge studier peger på, at både fysiske og psykologiske årsager kan være grobund for problemer med eller under sex. 

Graden af handicap øger risikoen


Blandt de tre tilstande, som studiet fra Østrig har undersøgt, viser særligt og ikke overraskende et af dem at øge risikoen for seksuel dysfunktion mest. Resultaterne fastslår, at en handicapgrad over 4 målt på EDSS-skalaen sænker den seksuelle nydelse eller muligheden for den.

Faktisk er handicapgraden den eneste af de tre risikofaktorer, der, uafhængig af andre faktorer, kan føre til seksuel dysfunktion. Det afslører de østrigske forskere til dette års Virtual MS 2020 konference. Men de konkluderer også, at depression kan være en sekundær grund til, at man kan opleve handicapforværring og problemer med sex. 

De seksuelle udfordringer, som kan opstå, når man har sclerose, ser ud til at være typiske men negligerede grundet tabu. Det påpeger en algerisk forskergruppe efter at have undersøgt problemet i endnu et nyt studie. 

Næsten halvdelen oplever de seksuelle problemer


I det algeriske forskningsstudie deltog 95 seksuelt aktive kvinder med sclerose. Fire ud af ti af dem er udfordret af seksuel dysfunktion, og resultaterne tegner et billede af, at problemer med sexuel nydelse ofte opleves, men sjældent italesættes og behandles.

Det konkluderer forskerne bag, der skriver at seksuel dysfunktion blandt mennesker med sclerose er et problem, som der bør fokuseres mere på og forskes systematisk i.

Hvad er seksuel dysfunktion?

Det er, når en biologisk, psykologisk eller miljømæssig tilstand påvirker den seksuelle oplevelse negativt. Seksuel dysfunktion kan opstå hos både mænd og kvinder.

Seksuel dysfunktion kan opleves meget forskelligt. Det kan bla. være mangel på lyst til sex. Det kan oplevelse som smerter ved sex eller skedekramper. Det kan være for tidlig ejakulation eller problemer med oprejsning.

Østrigsk studie

Algerisk studie

Der er ingen kommentar endnu