Gå til hovedindhold
TemaVredeSe hele temaet

Sådan undgår du vreden i børnefamilier

2. november 2021
Kort fortalt

Det kommer til at ske igen, at du kommer til at skælde ud, f.eks. på dine børn. Her får du af flere eksperter råd til, hvordan du undgår vredesudbrud og passer på dine børn, når vreden raser.

Selvom der er situationer, hvor du ikke kan gøre for, at du bliver vred, fordi sclerose påvirker hjernen, betyder det ikke, at du bare skal lade vreden stå til:

”Jeg synes, at man har ansvar for sine gerninger, selvom man har sclerose,” fortæller Jannie Engelbrecht

1: Bliv klogere på din vrede

For at forebygge at du bliver vred, skal du blive klogere på din vrede. Du må anerkende, at du bliver vred og overveje, hvad det er, der forsager vreden. Er det f.eks. noget kognitivt, eller fordi du endnu ikke helt har accepteret at skulle leve med sclerose. Det kan være, du har brug for at tale med nogle om at få sclerose og din nye situation.

Er det i stedet, fordi du f.eks. er træt, at du bliver vred, så sørg for at få hvilet, inden du skal mødes med venner eller sætter dig til middagsbordet. Det handler om at tage ansvar for sin vrede og kigge på, hvilke situationer der gør dig vred og overveje, hvordan du kan komme dem i forkøbet.

2: Tal med børnene

For på bedst mulig måde at tage hensyn til børnene, er det nødvendigt at tale med dem. Du må tale med dem før, du bliver vred og forklare, at det er din sygdom, der kan få dig til at skælde ud. Er du først kommet til at skælde ud på dine børn, er det vigtigt, at du taler med dem, når du igen er faldet til ro. Her er det vigtigt at få fortalt dine børn, at vreden kommer fra sclerose, og det ikke er dem, som er skyld i, at du skælder ud.

3: Kig ind ad

Er du endt med at skælde ud og blive vred, så er det vigtigt at kigge ind ad, analyserer vreden og se på, hvad der gjorde dig vred. Derefter skal du kigge på, hvad du kan gøre i stedet for, næste gang du bliver vred. På den måde kan du øve dig til en lignende situation opstår og på sigt ændre den vrede adfærd.

4: Lav aftaler

Hvis du har en partner, kan du lave aftaler med vedkommende. Lav f.eks. aftaler om, at din partner går ind og overtager, når børnene skal have tøj på om morgenen, hvis du kan mærke, at vreden vokser. På den måde kan det være med til at undgå, at du skælder ud på børnene i den situation. Det kan også være, at du skal lave en aftale om, at du har lov til at gå og trække dig fra situationen og samtaler, hvis du mærker, vreden ulmer i kroppen. 

5: Når vreden er på vej

Selvom du forbereder dig, så kan der stadig opstå situationer, hvor du bliver vred. Hvis det ikke er muligt for dig at stoppe det, der forsager vreden eller gå fra situationen, så er du nødt til at distrahere dig selv. Det kan være at lave afspændingsøvelser, tælle til ti, eller tælle blå ting i rummet. Det kan også være vejrtrækningsøvelser. Det vigtigste er, at du får kroppen i ro og på den måde forhindrer vreden i at vokse.

Kilde: Jannie Engelbrecht, neuropsykolog på Sclerosehospitalet Ry, Christina Abildgaard. Marte Meo supervisor og familievejleder og Preben Engelbrekt, direktør i Det Nationale Sorgcenter.

Der er ingen kommentar endnu