1. Omfattende opgørelse af effekten af balancetræning
Balancetræning har i mange år været en fast bestanddel af den træning, som mange personer med sclerose benytter, og der findes også en del undersøgelser, som har belyst effekten af balancetræning. Ofte har balancetræning dog været dårligt beskrevet i de videnskabelige undersøgelser, og effekten af de mange komponenter i et balancetræningsprogram har derfor været dårligt forstået.
En ny undersøgelse, som er et samarbejde mellem forskere fra Karolinska Instituttet i Stockholm og danske forskere fra VIA University College i Aarhus, har dog nu systematisk gennemgået alle eksisterende undersøgelser og kortlagt effekten af forskellige træningskomponenter.
Forskerne bag undersøgelsen konkluderer blandt andet, at balancetræning kan forbedre balancen, men også at det har væsentlig betydning for effekten, at der udføres et vist træningsvolumen. Endnu vigtigere så anviser forskernes tilgang til balancetræning en tydelig køreplan for, hvordan arbejdet med at optimere balancetræning skal håndteres fremadrettet, hvilket har tiltrukket stor international opmærksomhed.
Kilde: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39162296/
2. Træning anses som vigtig del af ”den store køreplan”
I et arbejde styret af den amerikanske scleroseforening (National MS Society) har man offentliggjort anden version af ’Pathways to cures’ – et stort internationalt initiativ bestående af mere end 200 forskere, klinikere, sponsorer, industriforskere og meningssdannere.
I dette arbejde anvises vigtige forskningsmæssige retninger, der på sigt skal føre til en kur mod sclerose, men som undervejs også skal fokusere på forebyggelse og behandling.
I dette arbejde er træning nu anført som et af de væsentligste (ikke-farmakologiske) fokusområder, der kan hjælpe med at genetablere og forebygge yderligere sygdomsudvikling/symptomforværring. Dette er en væsentlig anerkendelse af de mere end 200 undersøgelser, der tilsammen dokumenterer de mange positive effekter af træning til mennesker med sclerose.
Kilde: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39212108/
3. Direkte sammenligning af styrketræning og konditionstræning
I en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet har man lavet en direkte sammenligning af styrketræning og konditionstræning på forskellige funktioner.
Undersøgelsen peger på, at konditionstræning nok giver den bedste behandling af træthed, mens styrketræning til gengæld har bedre effekt på gangfunktion.
Undersøgelsen er den klart største inden for feltet, som direkte sammenligner to træningsformer med hinanden og som derfor kan medvirke til, at træning i højere grad kan målrettes forskellige symptomer fremadrettet.
Kilde: Publiceres i MSJ i nærmeste fremtid
4. Ny behandlingsform: ”Træning som medicin”
En ny undersøgelse fra Universitetet i Dortmund viser, at en blandet form for træning har effekt på sclerose-associerede lymfocytter.
Mere specifikt peger undersøgelsen på, at træning har en hensigtsmæssig effekt på flere lymfocytter, som menes at have væsentlig betydning for, hvordan sclerosesygdommen udvikler sig.
Undersøgelsen peger derfor på nogle potentielt meget vigtige molekylære effekter af træning, som kan vise sig at være sygdomsmodificerende. Dette skal nu efterprøves i en større undersøgelse, men forskerne har allerede døbt den nye behandling ”Sportizumab”, der spiller på, at det skal lyde som en medicinsk behandling.
Kilde: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39675643/