Gå til hovedindhold

Belgien forsker i kreativitet som behandling

25. februar 2020
Kort fortalt

Musik, dans, træning og kunst har vist sig at have stor effekt i rehabilitering. På universitet i Hasselt og Ghent i Belgien forsker de i forskellige måder at bruge kreative fag til at forbedre forholdene for mennesker med og uden sclerose.

 

I det nye Art Science Interaction Lab (ASIL), der åbnede i 2017, gør 62 højtaler det muligt at skabe bevægelig 3D lyd, samtidig med at den nyeste videoteknologi kan filme og registrere 360 graders bevægelse.

ASIL er en del af det belgiske universitet i Ghent under instituttet for psykoakustisk og elektronisk musik (IPEM).

Musik kan forbedre din gang


En af de studerende er Lousin Moumdjian, som er tilknyttet både universitet i Hasselt og Ghent. Hun har lavet et ph.d.-studie, der viser, at musik kan hjælpe mennesker med sclerose til at gå bedre, føle mindre kognitiv og fysisk træthed og give mere motivation.

Jeg har en baggrund indenfor fysioterapi, men trækker også på erfaringer indenfor musikvidenskab, ingeniørarbejde og neurologi til at undersøge metoder målrettet kognitiv og motorisk rehabilitering for mennesker med sclerose. Målet er at kunne implementere resultaterne i fysioterapeutisk rehabilitering både ude på klinikkerne og hjemme hos patienterne

Lousin Moumdjian

Styrketræning og musikalsk sammenhold


Nogle af de andre studerende på Ghent Universitet har også arbejdet med musik, men ikke direkte tiltænkt mennesker med sclerose. Men Lousin Moumdjian fortæller, at meget af forskningen også kan bruges af mennesker med sclerose.

Blandt andet Valerio Lorenzoni som undersøger, hvordan man kan bruge musik i forbindelse med styrketræning. Ved hjælp af lyd- og videoteknologien i ASIL filmes personens bevægelser under træningen. Hvis en bevægelse udføres forkert, vil der bliver afgivet en lyd.

Kelsey Onderdijk forsøger at kortlægge følelsen af musikalsk sammenhold ved at teste sammenspillet mellem bands og artister og deres instrumenter.

Kreativitet kan mindste fatigue


På Universitet i Hasselt har danseren Fanny Van Geel opsat en hel musical, hvor opsætningen er lavet af mennesker med sclerose. Hendes hypotese er, at dans kan mindske fatigue.

Andre forsker i at bruge maleri, spoken word og musik - også målrettet mennesker uden sclerose.

Der er ingen kommentar endnu