Gå til hovedindhold

Hård styrketræning kan bremse sclerose

21. august 2017
Kort fortalt

Træning blev i gamle dage frarådet, men anbefales nu til personer med sclerose. Ny dansk forskning peger på, at fysisk træning sågar kan beskytte nervesystemet i hjernen og hæmme udviklingen af sygdommen.

træning

Hård styrketræning mindst to gange om ugen kan være guld værd for sclerosepatienter. 

Det viser en ny undersøgelse som danske forskere fra Aarhus Universitet, Aarhus Sygehus og Syddansk Universitet, samt kollegaer fra University Medical Center Eppendorf i Hamburg står bag. 

Historien har allerede spredt sig på mange medie-platforme, men vi præsenterer her hovedtrækkende bag undersøgelsen.

Fra skammekrog til anbefaling

For blot 15 år siden frarådede man sclerosepatienter at dyrke motion af frygt for at forværre sygdommen.

Siden er det blevet påvist, at fysisk træning kan mindske træthedssymptomer og har positiv effekt på gangfunktion, muskelstyrke og kondition, der normalt er forringet hos personer med sclerose.

Træning gavner hjernen

Nu har forskningsgruppen med lektor Ulrik Dalgas fra Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet i spidsen så vist, at jævnlig hård styrketræning også kan beskytte nervesystemet i hjernen og hæmme sygdommens udvikling.

Gennem de seneste seks år har forskerne arbejdet ud fra en ide om, at målrettet træning påvirker andre forhold end symptomer alene.

Nu giver denne undersøgelse så de første indikationer på, at fysisk træning har en række positive effekter på hjernen, som rækker ud over det, der opnås ved effektiv medicinering.

”Hos sklerosepatienter skrumper hjernen væsentligt hurtigere end normalt. Medicin kan mindske denne forandring, men vi fandt en tendens til, at træning begrænser hjerneskaderne yderligere hos personer i medicinsk behandling", forklarer Ulrik Dalgas.

Hjerneområder vokser efter træning

I undersøgelsen fulgte forskerne 35 personer med sclerose igennem et halvt år.

Halvdelen af gruppen styrketrænede to gange om ugen, mens den anden halvdel fortsatte deres normale levevis uden systematisk træning.

Før og efter det halve år fik forsøgspersonerne MR-scannet hjernen, og overordnet set pegede resultaterne på, at hjernen skrumpede mindre hos de patienter, som trænede målrettet og jævnligt.

"Derudover kunne vi se, at træningen havde en positiv effekt på gangfunktion og muskelstyrke, og at mindre hjerneområder ligefrem begyndte at vokse", siger Ulrik Dalgas.

Træningsformen var traditionel styrketræning, hvor især benmusklerne var i fokus:

"Meget tyder på, at især benene har god gavn af styrketræning. Det er især her, sclerosepatienter mister muskelstyrke og muskelmasse", fortæller Ulrik Dalgas. 

Ukendt årsag

Det er stadig uvist hvorfor træningen har den positive effekt på personer med sclerose, men forskerne er i gang med at afdække det i en større undersøgelse, der muligvis kan føre til forbedrede behandlingsmuligheder.

Ulrik Dalgas understreger dog, at målet ikke er at erstatte den medicinske behandling med træning.

"Målrettet træning bør være et supplement til medicinsk behandling, men det er sandsynligvis et langt vigtigere supplement, end vi hidtil har troet”, siger han og fortsætter:

"Vi er nu i gang med at undersøge, om konditionstræning med pulsstigning er ligeså effektivt eller bedre".

Hård træning ikke gavnlig for alle

Det er heller ikke afklaret, om alle med sclerose kan profitere af træningsformen:

"Da vi endnu ikke har afprøvet styrketræningen hos svært ramte patienter, tør vi ikke anbefale træningsformen til denne gruppe", fastslår Ulrik Dalgas.

Derfor bør sclerosepatienter ikke kaste sig hovedkuls ud i hård styrketræning uden professionel vejledning. 

Man kan læse originalartiklen her og pressemeddelelsen fra Aarhus Universtitet her

Bag om studiet:

  • De 35 deltagere i studiet havde alle attakvis sclerose og var på immunmodulerende førstevalgsbehandling.
  • Deltagerne gennemførte 1 times traditionel styrketræning 2 dage om ugen, hvor der blev lavet 4 øvelser for benene samt 2 øvelser for overkroppen.
  • Træningsformen kræver ikke megen bevægelse eller giver store pulsstigninger, men er designet til at påvirke muskler og nervesystem maksimalt.  
  • Hos dem der trænede, skrumpede hjernen mindre, mens en række hjerneområder involveret i bevægelse, voksede lidt. 

Træningsprotokollen er indsat herunder, og man kan finde link til originalartiklen, hvor detaljerne omkring træningen er beskrevet, her

 

3 Kommentarer
notamember
Kamilla - 29. januar 2018

Hej,
Linket virker ikke. Har I et nyt eller kan I give navnet på artiklen evt?

Thumbnail

Som svar til af Kamilla

Klaus Bloch - 30. januar 2018

Hej Kamilla

Tak fordi du gjorde opmærksom på det, jeg har rettet linket nu, så det virker igen.

Bedste hilsner

Klaus

notamember
Nikolaj - 25. februar 2019

Der står, at træningprotokollen er indsat nedenunder, men kan ikke lige se den? står der i træningsprotokollen, hvilke øvelser der er blevet udført, antal gange osv. Mvh Nikolaj