I Norge er du bedre stillet hvis du bruger alternativ medicin
Der kan være forskel på din sikkerhed, når du kaster dig ud i alternativ behandling, alt efter om du er dansk eller norsk patient. I tyve år har Norges særlige forskningscenter nemlig forsket, formidlet og undervist sundhedspersonale i alternativ behandling og (u)sikkerheden bag.

”I løbet af de tyve år, NAFKAM har eksisteret, har vi bidraget med ny viden inden for alternativ behandling. Det har forhåbentlig gjort, at flere norske patienter i dag tager temaet op og føler det trygt at tale om, når de konsulterer deres læge,” fortæller Ola Lillenes, der er kommunikationschef i NAFKAM.
I år 2000 oprettede Norge det Nationale Forskningscenter i Komplementær og Alternativ Medicin, NAFKAM. Et forskningscenter, der finansieres af den norske stat, og som skal sikre neutral viden og større patientsikkerhed for de mange norske patienter, der søger mod alternative behandlinger.
”Siden internettet blev allemandseje, er det blevet enormt let at dele og finde oplysninger om blandt andet alternativ behandling. Problemet er bare, at oplysningerne ofte kun er baseret på alt det positive, mens det sjældent handler om risiko og bivirkninger. Tit er det, fordi nogle prøver at overbevise nogen eller sælge noget. Men sådan arbejder vi ikke i NAFKAM,” understreger Ola Lillenes.
Faktaleverandøren
I NAFKAM bliver der nemlig forsket, indsamlet og delt viden om alternative behandlinger, og det bliver gjort på flere måder. Ola Lillenes kalder forskningscenteret for en slags faktaleverandør, der hverken har til formål at fremme eller mindske brugen af alternativ behandling blandt norske brugere. For at sikre patientsikkerheden er det dog vigtigt, at det norske sundhedspersonale har indsigt i alternativ behandling.
”Vi ved, at fire ud af ti i Norge bruger alternativ behandling for at få bugt med eller forbedre sundhedsproblemer. Som sundhedsprofessionel kan du ikke bare lukke øjnene for og lade være med at tage stilling til, hvad 40 procent af dine patienter gør på egen hånd for deres helbred,” pointerer Ola Lillenes.
”Derfor holder vi blandt andet en del forelæsninger, hvor enten vores forskere eller kommunikationsansatte introducerer emnet. Vi forsøger ikke at gøre de studerende til eksperter i alternativ behandling, men vi giver dem en bevidsthed om emnet, så de er bedre rustet til at tale med patienter om det og ved, hvor de kan søge objektiv information,” forklarer han.
Ledestjerner bag forskningen
Objektiv, neutral, ikkekommerciel. Det er kerneord, som nævnes i flæng, når Ola Lillenes fortæller om arbejdet i NAFKAM. Og deres saglige tilgang til alternativ behandling har da også vundet dem anerkendelse blandt patienter, i sundhedsvæsenet og ud over de norske landegrænser.
”Vi har vist, at vi ikke går ned på kvaliteten, og at vi kender vores objektive rolle. Både i vores forskning og når vi formidler viden. Det betyder, at vi i dag har en stærk international stemme, og at vi bliver brugt som en slags kvalitetssikring, når WHO (World Health Organization, redaktionen) beskæftiger sig med området,” afslører Ola Lillenes.
Men også det norske sundhedspersonale, patienter og journalister bruger flittigt den store vidensbank, som NAFKAM har skabt i løbet af de sidste to årtier.
”Det er vigtigt, at vi er til rådighed for alle parter, der har interesse i alternativ behandling. Vi oplever tit, at journalister tager fat i os, hvis de har brug for en objektiv part, når de dækker emnet. Ofte er det jo et område, som er præget af meget tro, overbevisning og kommercielle interesser,” forklarer Ola Lillenes og fortsætter:
”Dét, at vi kan kommentere på journalistiske påstande uden bagtanker eller særlige interesser, kan have en vigtig betydning for patientsikkerheden. Åbenhed er som regel nøglen dertil.”
Hvad er NAFKAM?
Ud over en hjemmeside og døgnåben hotline, hvor både patienter, sundhedspersonale og mediefolk kan finde eller spørge efter information om alternative behandlinger, står forskningscenteret NAFKAM også for ny forskning, et stort register og for introducerende forelæsninger på flere af landets sundhedsuddannelser.