Særlig fedtsyre fra tarmbakterie viser flere gavnlige effekter mod sclerose
En speciel fedtsyre, der produceres af tarmbakterier, ser ud til at kunne mindske sandsynligheden for tilbagefald og beskytte hjernen bedre, når man har sclerose.

I vores tarme lever der et helt univers af forskellige tarmbakterier, der er med til at påvirke vores krops sundhed. De har nemlig mange funktioner, der blandt andet regulerer, hvordan vores krop fungerer.
En af de opgaver, som tarmbakterierne Butyricimonas har, er at danne fedtsyren propionsyre. Den er en mangelvare hos mange med sclerose, har en forskergruppe fra Ruhr-Universität Bochum i Tyskland fundet ud af i den første testfase ud af tre. Her har de også forsket sig frem til, hvad det vil betyde, hvis man genopretter de normale niveauer af propionsyre hos personer med både attakvis og progressiv sclerose.
Tarmbakterierne spiller ind
Igennem undersøgelser fra blod- og afføringsprøver blandt 268 personer med sclerose fandt forskergruppen frem til manglen af propionssyre og af de tarmbakterier, der producerer propionssyren. Prøverne viste også et generelt højere niveau af sygdomsassocierede bakterier såsom Flavonifractor, Escherichia og Shigella blandt deltagerne.
Det lave niveau af propionssyre var både at se hos testpersoner med attakvis sclerose, samt hos de testpersoner der enten har primær- eller sekundær progressiv sclerose. Og heller ikke de sygdomsdæmpende medicinbehandlinger ser i resultaterne ud til at have indflydelse på niveauet af propionssyre, men det er der brug for mere forskning omkring, for at kunne slå helt fast, lyder det fra forskerne.
Vigtige T-celler
Propionssyre er ellers vigtigt at have nok af i kroppen, da det påvirker sammensætningen af immunceller i ens mikrobiom ved at øge antallet af regulatoriske T-celler, også kaldet Tregs.
”Disse regulatoriske T-celler bremser overdrevne inflammatoriske processer og mindsker antallet af autoimmunceller i autoimmune sygdomme såsom sclerose,” forklarer professor Ralf Gold, som er en af studiets hovedforfattere i en pressemeddelelse.
Men kan man øge mængden af de vigtige regulatoriske T-celler igennem et kosttilskud, der indeholder propionssyre, som jo er en mangelvare hos mange med sclerose? Det valgte forskergruppen fra Ruhr University Boshum i Tyskland at undersøge nærmere.
Antallet stiger
I fjorten dage fik 91 personer med sclerose en daglig dosis af 1000 mg propionssyre som kosttilskud. Det samme fik 24 raske personer, der blev brugt som kontrolgruppe.
Det viste sig at være effektivt i forhold til at øge mængden af de regulatoriske T-celler, Tregs. Efter to ugers indtag af kosttilskuddet steg antallet af Tregs med 30 procent hos de deltagere, der har sclerose, mens den raske kontrolgruppe oplevede en stigning på 25 procent.
Stigningen forblev konstant hos de personer med sclerose, der valgte at fortsætte indtaget af kosttilskuddet, og det var uagtet hvilken af de tre undertyper af sclerose, deltagerne har. Men det var ikke alt, forskergruppen kunne konstatere.
Supplementet viser gavnlig effekt
Igennem analyser af langtidseffekterne ved supplementet med propionssyre blandt 97 andre testpersoner med sclerose, kunne forskerne konkludere, at 41,2 procent af deltagerne, altså 40 personer, oplevede en lavere årlig tilbagefaldsfrekvens af sygdommen, mens 11,3 procent af deltagerne, altså 11 personer, oplevede en forværring af tilbagefaldsfrekvensen.
Efter halvandet års indtag af kosttilskuddet med propionssyre blev 22 patienter med sclerose MR-hjerneskannet. Skanningerne viste, at indtaget af ekstra propionssyre også har en positiv indvirkning på en region i hjernen, der er kendt for at skrumpe, når man har sclerose. Den særlige region i hjernen, som kaldes striatum, så nemlig ud til at være steget i volumen, sammenlignet med de hjerneskanninger der var taget, inden behandlingen med kosttilskuddet gik i gang.
”Resultaterne antyder, at et øget indtag af propionssyre kan se ud til at være gavnlig som et immundæmpende supplement til medicinbehandlinger mod sclerose,” skriver forskerne i artiklen om studiet, der er publiceret på det online tidsskrift Cell.
”Vores forskning giver et solidt grundlag for fremtidige kliniske fase 2-forsøg med supplerende PA-behandling (behandling med propionssyre) – og ikke kun ved sclerose, men også andre autoimmune sygdomme,” deler de.