Gå til hovedindhold
TemaSmerterSe hele temaet

Rystelserne skal opfattes som en ressource

14. juli 2017
Kort fortalt

Uroen, smerterne og den smertestillende medicin forsvandt, da Anette Brink for tre år siden lærte, hvordan kroppen kan ryste sig fri for spændinger. Hun er sikker på, at mange andre med sclerose kunne få gavn af teknikkerne, hvis de kendte til dem.

Anette Brink griber ud efter sin smartphone. Hun taster hurtigt de fire cifre, som adgangskoden består af, og fortsætter ind i App Store. Appen downloades, og et lille minut senere trykker Anette sig ind på den. 

»Det er altså en virkelig smart app, for den viser nogle præcise videoer og forklarer grundigt alle de syv øvelser, som man bruger i TRE,« fortæller Anette begejstret. 

Men efter tre års træning er appen slet ikke noget, som Anette har brug for i det daglige.

»Min krop har fundet sin egen metode, hvor jeg kan sætte mig i sofaen og lægge fodsålerne sammen, og så ved den med det samme, at nu skal vi i gang med at ryste,« forklarer hun. 

Det lyder måske »weird« og »spacy«, siger Anette, der selv engang havde svært ved at forestille sig, at hendes krop kunne finde ud af de rystelser, som øvelserne i TRE sætter gang i. 

»For tre år siden sad jeg efter en spinningtime og beklagede mig til et par stykker fra mit hold. Jeg havde nogle infiltrationer i de dybere muskulære lag, som jeg simpelthen ikke kunne slippe af med,« fortæller Anette. 

»En af de andre på spinningholdet har også sclerose. Hun nævnte med det samme Michael Morin Nissen, som er psykolog i Scleroseforeningen. Han var begyndt at behandle med en kropsterapeutisk metode, og det var så første gang, jeg hørte om TRE,« forklarer hun.

Og de forsvandt


To uger senere lå Anette og rystede på gulvet i Scleroseforeningens lokaler i Valby, og efter få behandlinger mærkede hun allerede rystelsernes effekt.

»Jeg var forundret over, at min krop havde evnen til at ryste på den måde. Det føltes, som om mine skuldre havde sænket sig ti centimeter både fysisk og psykisk, for der blev løsnet op i så meget inde i mig,« fortæller Anette. 

Hun begyndte at dyrke teknikkerne og fik dem tilpasset hverdagen. Hver dag. For rystelserne i hele kroppen løsnede ikke kun op for de problemer, hun havde haft i de dybere muskulære lag. De fandt vej til mange af de irritationer og smerter, som sclerose og medicin havde påført Anette. 

Og de forsvandt. Både de brændende, prikkende og stikkende fornemmelser i venstre side, søvnløsheden og den usynlige jernring, der klemte sammen om hendes mave.

»Jeg føler, at min krop er blevet normal igen. Det har givet mig et stort overskud og en glæde ved livet, som jeg ikke følte på samme måde før på grund af sclerosen,« fortæller hun og pointerer: 

»Alle kan og burde lære at ryste. For man skal forstå, at rystelserne skal opfattes som en ressource og ikke en svaghed, som det bliver anset for i vores samfund.«

Nemt, gratis og effektivt 


Derfor ærgrer hun sig over, at der ikke er flere med sclerose, der kender til og udnytter de teknikker, som stammer fra TRE. 

De er nemlig helt essentielle, når man har sclerose, mener Anette. Netop fordi man ikke behøver at booke tid hos en behandler eller tømme pungen, når uro og smerter kribler frem i kroppen.

Og det får hende til at håbe, at Sclerosehospitalerne vil åbne dørene for TRE, så både kendskabet til metoden og muligheden for at bruge øvelserne finder vej til flere mennesker, der har sclerose. 

2 Kommentarer
notamember
Mette - 23. marts 2018

Er det underforstået hvilken APP der skrives om? eller er jeg blevet mærkelig?

Thumbnail
Cæcilie Dohn Christensen - 3. april 2018

Hej Evy og Mette.

I har helt ret, der mangler da et navn på app'en. Den hedder Stress Less TRE og koster 89 kroner :-)

Mvh Cæcilie - Scleroseforeningen