5 råd: Sådan får du mere energi
Det kan være svært at få hverdagen til at hænge sammen, når energien ikke er til det. Mange med sclerose føler, at de mangler energi til for eksempel arbejdet, til at købe ind eller til at hente børn. Idrætsfysiolog Ulrik Dalgas og ergoterapeut Louise Hovald Nørgaard giver her gode råd til, hvordan du kan få mere energi i din hverdag.

Råd nr. 1: Find dine egne grænser
Det første skridt på vejen til at få mere energi i hverdagen er at blive bevidst om, at der er ting, man ikke længere kan på helt samme måde eller i samme tempo som tidligere. Ifølge Louise Hovald Nørgaard, der har været med til at afholde energiforløb på Sclerosehospitalerne, er det altid deres første budskab.
”Man skal turde mærke efter og reflektere over, at ens livsvilkår er ændret, og at man måske har fået sværere ved at udføre nogle daglige aktiviteter på grund af fatigue,” fortæller Louise Hovald Nørgaard.
Råd nr. 2: Hold den rigtige pause
Nogle oplever, at de hurtigt bliver mentalt trætte, og andre oplever, at deres krop bliver hurtigt træt. Måske har man brug for et hvil, hvis man er fysisk træt, eller en god gåtur i ro og fred, hvis man er mentalt træt.
”Pauser er effektive, og de giver energi til at udføre krævende aktiviteter. Man bliver nødt til at opfatte pauser som en tid, der er effektiv, for det kan være svært at give sig selv lov til at holde en pause, hvis man tænker, at tiden kunne være brugt mere fornuftigt,” fortæller Louise Hovald Nørgaard.
Råd nr. 3: Det er ikke dig, det er sclerosen
”Når man mangler energi i hverdagen, er det vigtigt, at man er bevidst om samspillet mellem fatigue og de andre sclerosesymptomer. Det kan være en rar erkendelse, at fatigue er et symptom, og ikke bare fordi man ’skal tage sig sammen’,” fortæller Louise Hovald Nørgaard.
Også ved træningen kan sclerose spille en rolle. Træning kan på lang sigt give øget energiniveau, men i starten oplever mange med sclerose, at de bliver mere udmattede end andre mennesker. Restitutionstiden efter træning er ofte også længere, hvis man har sclerose.
”Når vi træner med mennesker med sclerose, oplever vi, at de bliver meget trætte i starten, men det bliver som regel bedre efter 2-3 uger. Den træthed, man mærker, når man har trænet, bliver forstærket, når man har sclerose. Men hvis man kæmper sig igennem de første uger, så begynder man at blive mindre udmattet, og man kan opleve følelsen af at have et højere energiniveau,” fortæller Ulrik Dalgas.
Råd nr. 4: Brug træning som hjælp
Træning kan give energi og kan faktisk på lang sigt forbedre sclerosetrætheden.
”De fleste studier viser, at når man træner, bliver man mindre træt. Der er en del, der tyder på, at den træthed, en del mennesker med sclerose oplever, kan skyldes, at de er inaktive. Når man begynder at træne, øger det energiniveauet, ved at formen forbedres, og dagligdags ting føles mindre belastende,” fortæller Ulrik Dalgas.
Faktisk er der nogle, der bruger træningen som et ekstra energiboost i hverdagen. Selv om det ikke er undersøgt i videnskabelige studier, så fortæller Ulrik Dalgas, at mennesker med en høj grad af sclerosetræthed kan lægge træning ind før aktiviteter, der kræver, at de er friske, og på den måde få glæde af den akutte energi, man oplever efter træning.
Råd nr. 5: Vær detektiv i dit eget liv
For at prioritere sin energi kan det være en hjælp at undersøge, hvilke aktiviteter i ens hverdag, der er vigtige. Louise Hovald Nørgaard fortæller, at mange kan opleve, at deres energi bliver tappet ved tanken om, at andre har en forventning til en.
”Et af de vigtigste tiltag for at mindske fatigue er at finde ud af, hvilke aktiviteter, der giver og tager energi. Når man ved det, kan man begynde at bruge den viden som en del af sin planlægning af aktiviteter og hvil i løbet af dagen,” siger Louise Hovald Nørgaard.